Buitenland
NOS

Russische oppositieleider Navalny (47) overleden in gevangenschap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische oppositieleider Navalny (47) overleden in gevangenschap

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (47) is overleden. Dat melden de regionale gevangenisautoriteiten van het district waar Navalny zat opgesloten. Navalny was een fel criticus van president Poetin en was tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld.

Activist en politicus

"Ik schreef een paar weken geleden: 'moord in slow motion', toen hij naar dit strafkamp werd gestuurd. Hij leek onoverwinnelijk, maar helaas is het einde gekomen", zegt Derk Sauer, die Navalny meerdere keren heeft ontmoet.

"Navalny had eigenlijk twee gezichten: de activist en de politicus", zegt Sauer. "Als activist was hij ronduit briljant. Zo gebruikten ze bijvoorbeeld als eerste drones om over het paleis van Poetin te vliegen, om de mensen dat te laten zien", vertelt Sauer. "Als politicus was hij beduidend een stuk minder", moet Sauer zeggen. "Het moest precies zoals hij vond dat er oppositie gevoerd moest worden. Maar het is natuurlijk een ongelooflijk dappere man. En het is enorm knap dat hij dit al die jaren heeft volgehouden."

Overlijden doodgezwegen in Rusland

De staatsmedia in Rusland hebben er maar heel weinig over bericht, vertelt Moskou-correspondent Joost Bosman in EenVandaag. "Zelfs in de nieuwsbalk die onder de beelden doorloopt, wordt de dood van Navalny niet gemeld." Staatsmedia in Rusland wordt ook voorgeschreven hoe ze over de dood van Navalny moeten berichten.

Doodsoorzaak

Het Kremlin zegt dat president Poetin op de hoogste gebracht is en dat het geen informatie heeft over de doodsoorzaak. De gevangenis beweert in een eerste verklaring dat Navalny onwel werd tijdens een wandeling.

Eind december werd Navalny overgebracht naar de strafkolonie IK-3, in het hoge noorden van Rusland, op de rand van de Poolcirkel. De oppositieleider was de dagen daarvoor wekenlang spoorloos.

Felle kritiek op Poetin

Navalny was een van de bekendste tegenstanders van president Poetin. De oppositieleider werd in januari 2021 opgepakt op de luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou. Enkele maanden daarvoor werd hij vergiftigd met het zenuwgas novitsjok en kreeg hij een behandeling in Duitsland. Hij zat een jarenlange gevangenisstraf uit. Een Russische rechtbank had hem veroordeeld wegens wat werd genoemd "het oprichten van een extremistische beweging."

Met zijn anti-corruptiestichting bracht Navalny sinds 2011 misstanden aan het licht, zoals de bouw van een miljardenpaleis aan de Zwarte Zee dat in bezit zou zijn van president Poetin. Vorig jaar werden drie advocaten van Navalny opgepakt en veroordeeld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie