Cultuur & Media
BNNVARA

Documentaire Navalny: 'Zijn strijd tegen Poetin is persoonlijk geworden'

foto: Documentaire Alexei Navalnyfoto: Documentaire Alexei Navalny
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire Navalny: 'Zijn strijd tegen Poetin is persoonlijk geworden'

Wie een beetje het nieuws volgt, weet wie Alexei Navalny is en wat hem de afgelopen jaren overkwam. En toch is de documentaire Navalny, die nu in de bioscoop is te zien, een emotionele achtbaanrit. Rusland-journalist Eva Hartog keek de documentaire en vertelt over de strijd die Navalny aangaat met Poetin in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Hartog, die tijdelijk in Nederland woont vanwege een nieuwe wet in Rusland die journalisten kan vervolgen voor 15 jaar cel voor het verspreiden van onafhankelijke berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, vertelt dat het verhaal van Navalny soms zelfs voor haar nog onwerkelijk voelt. "Als je er middenin zit wen je er bijna aan." De Rusland-journalist zegt dat Navalny zelf nog grappen maakte om van de documentaire een thriller te maken, zo onwerkelijk was het.

Vergiftigd

In de documentaire is te zien dat Navalny op zoek is naar zijn vergiftiger. In augustus 2020 werd de Poetin-kritische oppositieleider van Rusland vergiftigd tijdens zijn vlucht vanuit Siberië, waar hij was voor een campagnereis. Toen in Duitsland vast werd gesteld dat Navalny vergiftigd was met het zenuwgas Novichok besloot hij zelf terug te keren naar Rusland, waar hij werd opgepakt.

'Performer'

Hartog was erbij toen hij begin vorig jaar voor moest komen voor zijn rechtszaak en omschrijft het als een indrukwekkende dag. De Rusland-jouranlist zag in de oppositieleider een familieman die veel grapjes maakte, oogcontact maakte de journalisten en met zijn handen een hartje vormde richting zijn vrouw. Maar Hartog zag ook een 'performer': "Hij prikt de ballon van Poetin door en wil Russen van de angst af helpen die ze voelen. Hij maakt mensen belachelijk, van de getuige tot aan de rechter en Poetin." Volgens Hartog doet hij dat op een slimme manier: "Die vechtlust samen met charme en humor is een gouden combinatie."

Persoonlijke strijd

Naast dat Navalny de familieman is die zijn vrouw hartjes toewerpt, is het ook een ijskoude man, aldus Hartog. In de documentaire is te zien dat Navalny zijn vergiftiger in koele bloede opbelt. "Het is moeilijk te geloven dat hij op dat moment niet zenuwachtig was, maar het is echt zo." Navalny is zo vastberaden om het systeem bloot te leggen dat geen enkele prijs hem te hoog is. De oppositieleider doet Hartog denken aan de Russische revolutionairen, net als hun is hij bereid zijn leven op te offeren om een verschil te maken.

Persoonlijke strijd

Op dit moment zit Navalny nog zeven jaar vast. Maar Hartog vertelt dat de lengte van deze straf eerder formeel is. Navalny zei zelf al dat hij nooit vrij komt als Poetin aan de macht is in Rusland. Hartog merkt op dat het tussen Poetin en Navalny is uitgegroeid van een politieke naar een persoonlijke strijd.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie