Buitenland
NOS

Duitse onderzoekers vinden zenuwgas novitsjok bij Russische oppositieleider Navalny

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse onderzoekers vinden zenuwgas novitsjok bij Russische oppositieleider Navalny

In het lichaam van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zijn sporen gevonden van het zenuwgas novitsjok. Duitse onderzoekers hebben dat gevonden, zegt de regering in Berlijn.

"Er is extra onderzoek gedaan door een speciaal laboratorium van het Duitse leger", zegt correspondent Wouter Zwart in Radio Tour de France. "Dat laboratorium concludeert nu dat er geen enkele twijfel is dat Aleksej Navalny is vergiftigd met een zenuwgas uit de groep novitsjok."

Video niet beschikbaar

Vergiftiging

Navalny werd anderhalve week geleden met spoed opgenomen toen hij in een vliegtuig van Siberië naar Moskou onwel werd. Zijn woordvoerder zei direct dat hij was vergiftigd, hoewel de Russische autoriteiten dat tegenspraken.

De oppositieleider werd na enige tijd voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis in Berlijn.

'Stap hoger'

Dat dit nieuws bekend is gemaakt door de Duitse regering, maakt dat deze staak een "stap hoger" komt, volgens Zwart. "Het gaat van een medische zaak, naar een politieke zaak"

De Duitse regering veroordeelt deze actie, zegt Zwart. "Ze eisen volledige opheldering van Moskou. Ook de top van de Duitse regering, inclusief bondskanselier Merkel, beraadt zich op vervolgstappen. Wat deze stappen zijn, is nu nog onduidelijk."

Skripal

Novitsjok is ook het zenuwgas waarmee de Russische spion Sergej Skripal in 2018 in Engeland werd vergiftigd. "Daarbij leidden de sporen naar twee Russische mannen die duidelijke banden hebben met de Russische geheime dienst. De zorg is nu ook weer, met de aanval op Navalny, dat er politieke motieven achter de zaak zitten.

Er is vandaag geen update gekomen over de gezondheidstoestand van Navalny. Enkele dagen geleden zeiden artsen dat zijn toestand 'ernstig maar stabiel' is.

Correspondent Wouter Zwart over Navalny

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie