Buitenland
NOS

Turkije, Finland en Zweden nog steeds niet eens over toetreding NAVO

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije, Finland en Zweden nog steeds niet eens over toetreding NAVO

Ze leken eruit, Turkije, Finland en Zweden kwamen eind juni op de NAVO-top in Madrid met een gezamenlijke intentieverklaring over de toetreding van de twee noordelijke landen tot het militaire bondgenootschap. Maar nu is er nog steeds geen definitieve deal en dus gaat NAVO-chef Jens Stoltenberg vanmiddag op bezoek bij president Erdogan in Ankara.

Turkije, Finland en Zweden nog steeds niet eens over toetreding NAVO

"Turkije wil nog steeds voor elkaar krijgen dat voor name Zweden overgaat tot het uitleveren van mensen, die in de ogen van de Turkse regering, terroristen zijn", vertelt Turkije-correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat over Koerdische activisten, Gülenisten, mensen waarvan Turkije zegt: die vormen een bedreiging voor onze veiligheid. In werkelijkheid gaat het om mensen die in Zweden asiel hebben gekregen, nadat ze Turkije zijn ontvlucht."

Interpretatie

In juni leek het heel even dat de 3 landen samen tot een deal zouden komen, een doorbraak. Maar dat is uiteindelijk niet gelukt. "Afspraken die daar gemaakt zijn, zijn eigenlijk door de partijen anders geïnterpreteerd. Zweden zegt: wij hebben beloofd om te kijken naar die uitleveringsverzoeken en ze serieus te adresseren. Nogal in algemene termen, maar Turkije heeft dat gelezen als een belofte om mensen op het vliegtuig te zetten naar Turkije. Dat dat gaat gebeuren, is extreem klein. Zweden kan niet zomaar verdachten gaan uitleveren naar een land waar serieuze twijfels zijn over eerlijke rechtsgang. Ze komen er op dit punt niet echt uit."

Erdogan

Volgens Nazar wil Erdogan met deze kwestie zijn imago thuis opkrikken. "Turkije staat natuurlijk erg onder druk binnen de NAVO om dit toch wel te laten gebeuren, maar hij ziet dit ook wel als iets wat zijn imago thuis enorm versterkt. Erdogan laat zich nu, in het algemeen op het gebied van de oorlog van Oekraïne, thuis zien als een sterke leider. Hij maakt hierbij een vuist naar het Westen. Op papier lijkt het alsof Erdogan Zweden en het Westen in de tang heeft met de kwestie."

"Dit is een onderwerp, de Koerdische terreursympathisanten, dat heel erg resoneert in de Turkse samenleving. Er is grote angst voor aanslagen door de Koerdische groep PKK. Erdogan geeft dit echt een sterk verhaal in het binnenland Er komen verkiezingen aan die hij graag wil winnen, maar hij staat er niet goed voor. Dus dit is wel echt te bekijken als de nationalistische kaart trekken voor binnenlands gewin. Hij probeert het zo lang mogelijk uit te melken. Ook al weet hij dat die uitleveringen niet zullen gebeuren."

Stoltenberg

Wat hoopt de NAVO-chef Stoltenberg dan te bereiken? "Ik denk dat de NAVO alles uit de kast trekt om te kijken of Turkije nog over te halen is. Ook belangrijk om aan Turkije te laten zien dat de NAVO de Turkse zorgen wel degelijk serieus neemt. Ik denk dat er ook een beetje wordt gedaan om te pleasen, maar wel zonder een waardeoordeel te geven over hoe Turkije omgaat met de Koerdische kwestie, mensenrechten, draconische terrorismewetten, want daar is natuurlijk heel veel kritiek op."

"Maar vanuit de NAVO en Zweden horen we al maanden hele holle retoriek: we hopen dat Turkije het juiste zal doen. We snappen hun bezorgdheid, we hebben goede hoop. Bla bla bla, het zegt heel weinig. We weten ook niet wat er achter de schermen gebeurt. Het kan zijn dat er flink word onderhandeld en dat Stoltenberg allemaal dingen beloofd. We weten het gewoon niet. We gaan zien of er vandaag wel wat uitkomt."

RJN turkiye

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie