Buitenland
WNL

Oud-Commandant der Strijdkrachten: 'Vanuit militair oogpunt moeten we F16’s sturen naar Oekraïne'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Commandant der Strijdkrachten: 'Vanuit militair oogpunt moeten we F16’s sturen naar Oekraïne'

Westerse landen moeten ook F16’s gaan leveren aan Oekraïne, vindt oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. "We moeten onszelf de vraag stellen: wat gebeurt er als we niet de wapens sturen? Willen we Oekraïne echt helpen?", zegt Berlijn in Sven op 1.

24 februari is de oorlog een jaar gaande en met die datum in zicht heeft het er alle schijn van dat Rusland een groot offensief voorbereidt. Oekraïne bereidt zich angstvallig voor en vraagt om extra steun van het Westen. Die heeft extra wapens en materieel beloofd, maar komt dat ook op tijd? "Ik kan me voorstellen dat Rusland een punt wil maken voordat alle wapens in Oekraïne zijn", stelt Berlijn.

F16’s

In het Westen neemt de druk toe om meer te doen. "Het vervelende is dat het kleine stapjes zijn en vanuit militair perspectief is dat niet de beste manier", zegt Berlijn over de steun. "Je zou eigenlijk in één keer een grote klap willen uitdelen. Uiteraard zijn er allerlei redenen omdat nu niet te doen. Maar als de ellende voortzet, zal de druk op extra steun toenemen."

En als we Oekraïne echt willen helpen, dan moeten we als Westen die F16’s gewoon leveren, vindt hij. "Ik geloof dat daar voorbereidende maatregelen voor worden genomen en dat een aantal mensen wel opleidingen krijgen." Dat is ook noodzakelijk, zegt Berlijn. Een ervaren vlieger heeft een paar maanden nodig om die F16’s te besturen.

Lidmaatschap Oekraine

Ondertussen is de vraag of het denkbaar is dat Oekraïne op korte termijn toetreedt tot de Europese Unie. Mocht dat gebeuren, is het "een stevig signaal richting Rusland", zegt Berlijn. Voor Westerse landen is dat een punt van zorg, denkt hij, waardoor ze zullen benadrukken dat het nog wel even duurt voordat Oekraïne kan toetreden.

Maar wat als Oekraïne wel toetreedt, terwijl het land nog in oorlog is? "Dan zal de financiële steun en de steun in vorm van wapens toenemen. Dat betekent niet meteen dat er Nederlandse militairen naar Oekraïne zullen gaan, maar de steun zal nog groter worden", aldus Berlijn.

Sven op 1 met Dick Berlijn (oud-commandant der strijdkrachten)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie