Buitenland
NOS

Rechtszaak tegen zoon Joe Biden vanwege illegaal wapenbezit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak tegen zoon Joe Biden vanwege illegaal wapenbezit

Een speciaal aanklager in de VS heeft een aanklacht ingediend tegen Hunter Biden, de zoon van president Joe Biden. Waar hij precies van wordt verdacht vertelt correspondent Rudy Bouma in het NOS Radio 1 Journaal.

Hunter Biden aangeklaagd

"Hij wordt er van verdacht dat hij heeft gelogen over het gebruik van verdovende middelen toen hij in 2018 een pistool kocht", aldus Bouma.

Verslaafd

Hij zou in die tijd verslaafd zijn aan crack, maar had dat toen verzwegen voor de verkoper. "Dat wapenbezit was daardoor illegaal." Overigens had Biden het wapen maar elf dagen in bezit gehad. Toch kan er zelfs een hoge gevangenisstraf komen. Eerst leek het er nog op dat er een schikking zou komen, maar die is op het laatste moment van tafel geveegd.

"Daarna heeft de aanklager aan de minister van Justitie gevraagd of hij kon worden benoemd tot speciaal aanklager", aldus Bouma. Hiermee krijgt hij meer bevoegdheden. Daardoor kan het nu alsnog tot een rechtszaak komen. Dit is niet het enige dat Hunter Biden te wachten staat. De kans bestaat dat hij ook nog wordt aangeklaagd voor belastingontwijking. "Iets wat hij eerder ook al heeft erkend, dat hij twee jaar geen belasting heeft betaald", zegt Bouma. Hij heeft het inmiddels wel terugbetaald.

Impeachment-onderzoek

Mocht dat ook tot een rechtszaak komen, dan is de kans groot dat het wel een losse zaak wordt. Of Joe Biden ook iets wist van de praktijken van zijn zoon, of hem zelf heeft geholpen, lijkt onwaarschijnlijk. Tot nu toe zijn daar namelijk nog geen bewijzen voor gevonden. Toch kan het wel impact hebben op Joe Biden zijn herverkiezing volgens Bouma. "Bewijs of niet, die aanhoudende negatieve publiciteit over Hunter Biden hindert wel de herverkiezingscampagne."

Een peiling van de Amerikaanse nieuwszender CNN zegt dat ongeveer 40 procent van de Amerikanen denkt dat Joe Biden zich illegaal heeft bemoeid met de zaken van zijn zoon. De Republikeinen proberen hier hun slaatje uit te slaan, zegt Bouma. Ook al heerst er wel verdeeldheid als bijvoorbeeld een impeachment-onderzoek niets oplevert.

Hunter Biden aangeklaagd

Ster advertentie
Ster advertentie