Buitenland
KRO-NCRV

Corona of niet: de militaire parade is belangrijk voor Poetin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona of niet: de militaire parade is belangrijk voor Poetin

Hoewel corona in Rusland nog dagelijks slachtoffers maakt, werd vandaag de 75e overwinningsparade op het Rode Plein in Moskou gehouden. Volgens journalist en historicus Hubert Smeets heeft Poetin deze parade nu meer dan ooit nodig, vertelt hij in Spraakmakers.

Een klassiek plaatje van veel militair machtsvertoon: soldaten, vaandels, raketinstallaties en tanks. Meer dan 14 duizend militairen, 200 gepantserde voertuigen en 75 vliegtuigen deden mee aan de parade. In Nederland doen we hier misschien lacherig over, maar voor Rusland is dit bloedserieus. Belangrijk voor het volk, maar misschien nog wel meer voor president Vladimir Poetin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met de jaarlijkse parade wordt de overwinning op nazi-Duitsland herdacht, maar het is ook een affiche voor de president en Rusland als wereldmacht. Daarom besloot Poetin, corona of niet, dat dit evenement niet langer uitgesteld kon worden. Smeets: "Dit is even iets belangrijker dan het coronavirus in de ogen van de huidige machthebbers."

Quote

Rutte zou hier een moord voor doen, maar in Rusland is dat heel weinig

Dalende populariteit

Want zijn populariteit is dalende, legt Smeets uit. Hij zette een kenniscentrum Raam op Rusland op. "Vijf jaar geleden, na de annexatie van de Krim, stond Poetin nog op zo’n 80 procent." Inmiddels is de steun voor Poetin onder de 60 procent gedoken. "Rutte zou hier een moord voor doen, maar in Rusland is dat heel weinig."

Bijna de helft van de Russen vindt dat hun land er niet goed voorstaat. "De vanzelfsprekende consensus die er was over de president en de regering, is er niet meer."

2036 aan de macht

Ondanks zijn tanende populariteit, staat er politiek gezien bijna niets meer in de weg voor een grondwetswijziging die het mogelijk maakt dat Poetin tot 2036 aan de macht kan blijven.

Waarom blijft Poetin na al die tijd nog aan? Smeets denkt dat er - naast persoonlijke motieven en zijn eindeloze ijdelheid - weinig alternatieven beschikbaar zijn. "Die hebben ze de afgelopen twintig jaar stapsgewijs, letterlijk en figuurlijk gekilled."

Smeets vertelt dat er binnen het Kremlin grofweg twee stromingen zijn. De militaire stroming en de staatskapitalisten. "Die bestrijden elkaar, maar houden elkaar ook in evenwicht. Ik denk dat ze het onderling niet eens zijn over een acceptabele kandidaat."

Hubert Smeets over (uitgestelde) overwinningsparade op het Rode Plein in Moskou

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie