Buitenland
NOS

China ligt buitenlandse journalisten nog veel dwars: 'In sommige gevallen met geweld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China ligt buitenlandse journalisten nog veel dwars: 'In sommige gevallen met geweld'

De werkomstandigheden van buitenlandse journalisten in China waren afgelopen jaar net zo slecht als in 2019. Dat staat in een rapport van The Foreign Correspondents Club of China. Voor het onderzoek werd een vragenlijst afgenomen onder zo'n 100 buitenlandse journalisten. 99 procent van hen geeft aan last te hebben van intimidatie.

"De mobiliteit van correspondenten in China is weer toegenomen. Tijdens corona kon dat bijna drie jaar helemaal niet. Iedereen bleef op z'n plek. Doordat we weer meer kunnen reizen, worden mensen ook weer meer geconfronteerd met obstructie", aldus NOS-correspondent Garrie van Pinxteren.

'Gevolgd met drones'

"Wat vier op de vijf correspondenten zegt, is dat ze gehinderd zijn door de politie. In sommige gevallen ook met geweld. Verder is het een duidelijke trend dat Chinese academici veel huiveriger zijn geworden om met buitenlandse journalisten te praten."

"Sinds dit jaar worden journalisten ook gevolgd met drones", weet Van Pinxteren. "Dat is exemplarisch voor de technologische middelen die gebruikt worden om correspondenten het werk lastig te maken."

'Eenzijdig beeld in de media'

"Het lijkt erop dat journalisten een beetje wennen aan het feit dat ze minder kunnen doen. Wat in het rapport ook heel opvallend is, is dat veel minder journalisten met naam en toenaam geciteerd willen worden op wat ze is overkomen. Dat is ook niet een teken dat het klimaat voor journalisten hier de laatste tijd verbeterd is", zegt Van Pinxteren.

"Het voornaamste effect is dat het beeld van China in de media al snel beperkter en eenzijdiger wordt. Als je moeilijker kunt spreken met bronnen, als je moeilijker op reis kan en als je moeilijker echt interessante verhalen kunt maken, dan is dat uiteindelijk voor China ook niet gunstig. Dat gaat het alleen nog maar over geopolitiek. Je mist dan de nuance, wat juist de waarde is van een correspondent ter plekke hebben."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie