Buitenland
NOS

VS herdenkt aanslagen 9/11: 'Tranen zitten nog steeds aan de oppervlakte'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS herdenkt aanslagen 9/11: 'Tranen zitten nog steeds aan de oppervlakte'

Vandaag worden de aanslagen van 11 september 2001 herdacht. De vorm van de herdenking is niet anders dan andere jaren, maar Amerikanen zijn anders tegen de aanslagen aan gaan kijken.

Twintig jaar na de aanslagen op 11 september er is nog weinig over van de eensgezindheid en de vaderlandsliefde die heersten direct na de aanslagen, zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. En met de terugtrekking van Amerika uit Afghanistan is ook de angst voor nieuwe aanslagen terug.

Luister de eerste aflevering uit een serie audioportretten van Amerikanen die nog dagelijks met de gevolgen van de aanslagen leven:

Audioblog 9/11 van Marieke de Vries - 1

Op dinsdag 11 september 2001 kwamen bijna 3000 mensen om het leven toen leden van terreurbeweging al-Qaida vier vliegtuigen kaapten. In de ochtend boorden twee van deze vliegtuigen zich in de torens van het World Trade Centre. De terroristen vlogen een derde toestel in het Pentagon en het vierde stortte neer bij Shankville in Pennsylvania.

Andere blik op de aanslagen

De vorm van de herdenking is niet anders dan andere jaren, maar Amerikanen zijn in de loop van de tijd anders tegen de aanslagen aan gaan kijken, zegt De Vries. "Twintig jaar geleden was er meer eenheid, meer een gevoel van samen sta je sterk. Inmiddels is er veel gebeurd wat voor wantrouwen en verdeeldheid heeft geleid."

Als voorbeelden noemt De Vries de misinformatie rondom de inval in Irak, misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis en de veertig gevangenen die zonder proces in Guantanamo Bay vastzitten.

"En bij mensen zit de recente chaotisch terugtrekking uit Afghanistan nog vers in het geheugen", vertelt ze.

Schaduw

Dat is een schaduw die over de hele week hangt. "Twintig jaar lang is een oorlog uitgevochten waarin 2500 Amerikaanse militairen zijn omgekomen, en die miljarden heeft gekost. Mensen vragen zich af, waarvoor? Vandaag zijn dezelfde Taliban weer aan de macht als voor de aanslagen. Het gevoel van angst dat het weer kan gebeuren en dat Amerika niets heeft geleerd van wat er is gebeurd, overheerst deze herdenking."

De Vries maakte afgelopen week een serie audioportretten over mensen die de gevolgen van de aanslagen nog dagelijks voelen. "Iedereen die ik spreek, schiet vol. De tranen zitten nog steeds aan de oppervlakte. Het is twintig jaar later, maar de wonden zijn absoluut nog niet geheeld."

Luister hier de andere afleveringen uit de serie van correspondent Marieke de Vries:

Audioblog 9/11 van Marieke de Vries - 2

Audioblog 9/11 van Marieke de Vries - 3

Audioblog 9/11 van Marieke de Vries - 4

Audioblog 9/11 van Marieke de Vries - 5

Audioblog 9/11 van Marieke de Vries - 6

Ster advertentie
Ster advertentie