Buitenland
NOS

Oppositieleider Navalny onderweg naar Rusland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oppositieleider Navalny onderweg naar Rusland

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zoals aangekondigd per vliegtuig uit Berlijn vertrokken naar Moskou. De Russische gevangenisdienst zegt dat hij direct zal worden gearresteerd als hij aankomt op de luchthaven Vnoekovo bij de hoofdstad.

Toch kiest Navalny ervoor dat risico te nemen. Voor zijn vertrek deelde hij een tweet met een foto van president Poetin, voormalig premier Medvedev en de patriarch van de Russisch-orthodoxe Kerk, die schijnbaar naar een vliegtuig kijken, met daarbij de tekst: "Wanneer je met je vrienden wacht tot het vliegtuig geland is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Navalny is een charismatische oppositieleider en hij begrijpt dat zijn rol in Duitsland uitgespeeld is. Hij kan mensen niet meer aanvoeren. Hij neemt een gecalculeerd risico dat hij terug kan gaan en door kan gaan", vertelt Ruslandkenner Helga Salemon in Met het Oog op Morgen.

Vergiftiging

Navalny werd in augustus vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Hij werd onwel tijdens een vlucht en na een noodstop opgenomen in een ziekenhuis in Omsk in Siberië. Daarna werd hij op verzoek van zijn familie naar Duitsland gebracht om daar te worden behandeld. Toch zei Navalny dat zijn vertrek uit Rusland slechts tijdelijk zou zijn. "Rusland is mijn land, Moskou is mijn stad, ik mis ze."

De verantwoordelijkheid van de vergiftiging is nooit opgeëist, maar Navalny zei in december dat hij een bekentenis had ontlokt aan een agent van de Russische geheime dienst door zich in een telefoongesprek voor te doen als diens meerdere.

De aankomsthal van vliegveld Vnoekovo is afgeladen vol met medestanders van Navalny:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Thuis oppakken zou slimmer zijn'

"Het slimste scenario, maar het Kremlin is niet altijd slim, zou zijn om hem eerst naar huis te laten gaan. Een aantal dagen later kunnen ze dan met verschillende rechtszaken beginnen, hem onder toezicht houden en geen toegang tot internet en telefonie geven", zegt Salemon.

Toch is de kans aanwezig dat dat scenario niet zal gebeuren: de Russische gevangenisdienst houdt vol dat hij meteen bij aankomst wordt gearresteerd.

OOG Navalny

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie