Buitenland
NOS

Oekraïne viert Onafhankelijkheidsdag na zes maanden oorlog: 'Ook vanuit het buitenland'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne viert Onafhankelijkheidsdag na zes maanden oorlog: 'Ook vanuit het buitenland'

Oekraïne viert zijn Onafhankelijkheidsdag, precies een half jaar na de Russische invasie. Burgers gaan dan traditioneel gekleed in vysjyvanka, de nationale klederkracht. Door de oorlog is er dit jaar meer dan ooit vraag naar de kleurrijke kleding. Ontwerpster Galyna Rogza maakt overuren, vertelde ze tegen verslaggever Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Elke regio in Oekraïne heeft zijn eigen unieke ornamenten en versieringen", zegt Galyna Rozhak, een Oekraïense ontwerpster gespecialiseerd in vyshyvanka. "Die ornamenten kunnen van alles zijn: dieren, bomen, bloemen, maar ook abstracte tekeningen die symbool staan voor de verschillende verzetten uit het leven."

Extra betekenis door oorlog

"Ik zie het ook als een overdracht van Oekraïense cultuur en kennis", aldus Rozak. "Ontwerpen en tekeningen uit het verleden die we in de toekomst aan onze volgende generatie kunnen doorgeven. In bijna elke Oekraïense kledingkast hangt wel een vyshyvanka. Ik ben altijd dol geweest op deze kleurrijke kleding. Je kunt ze gebruiken in het dagelijks leven, maar ook voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en geboortes."

Door de oorlog heeft het extra betekenis gekregen en zeker vandaag, vertelt Rozak. "Dit jaar is er meer dan ooit vraag naar de traditionele vyshyvanka-kleding. Ik kreeg elk jaar wel veel bestellingen met het oog op Onafhankelijkheidsdag, maar dit jaar begonnen de mensen ze al in april te bestellen."

Ook in het buitenland

"Ik draai nu al weken overuren om alle klanten te bedienen. Veel klanten komen met speciale verzoeken. Ze willen vooral de kleding in het blauw en geel van de nationale vlag", zegt Rozak. "En door de oorlog is er nog iets veranderd: negentig procent van mijn klanten is weggevlucht uit Oekraïne, maar met hun kleding willen ze ook in het buiteland laten zien dat ze Oekraïens zijn."

r1jn onafhankelijkheidsdag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie