Buitenland
NOS

Dag 13 van de oorlog in Oekraïne: 'De uitgangspunten van beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar'

  1. Nieuwschevron right
  2. Dag 13 van de oorlog in Oekraïne: 'De uitgangspunten van beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar'

Het is dag dertien van de oorlog in Oekraïne. In veel steden worden voedsel, elektriciteit en medicijnen almaar schaarser. Rusland heeft opnieuw een staakt-het-vuren voorgesteld, maar de Oekraïense president Zelensky is daar cynisch over. In het NOS Radio 1 Journaal praat correspondent Geert Groot Koerkamp u bij.

Video niet beschikbaar

"Bij de gesprekken die in Belarus plaatsvinden zijn meerdere malen afspraken gemaakt over die humanitaire corridors. Steeds blijkt het niet te werken. De Oekraïners zeggen dat de Russen doorgaan met schieten. De Russen zeggen dat het Oekraïense leger doorgaat met beschietingen. Nu zijn er weer nieuwe afspraken gemaakt en beide partijen zeggen in ieder geval te hopen dat het dit keer wel gaat lukken", zegt Groot Koerkamp.

Slachtoffers

"Er zijn weer redelijk solide afspraken gemaakt over die corridors. Over de rest van de onderhandelingen zei de hoofd van de Russische delegatie dat hij nogal teleurgesteld was dat men nog niet heel ver is gekomen. Dat komt natuurlijk omdat de uitgangspunten van beide partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Omdat Rusland blijft eisen dat Oekraïne de wapens neerlegt en de strijd staakt", aldus Groot Koerkamp.

"Ook dat Oekraïne de Krim erkent als Russisch grondgebied en ook de onafhankelijkheid erkent van die zogenaamde volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Dat zijn punten die voor Oekraïne onbespreekbaar zijn. Dus op dat vlak is er geen vooruitgang geboekt, maar er is afgesproken dat er zal worden doorgepraat. Ook dat de komende sessie niet de laatste zal zijn en dat dit een heel lang en slepend proces zal zijn."

Internationale vrouwendag

Verder hield de Russische president Poetin gisteren een televisietoespraak. "Ter gelegenheid van internationale vrouwendag. Dat is in Rusland altijd een soort nationale feestdag. Poetin hield een vrij lijvige toespraak op televisie waarbij hij alle vrouwen feliciteert met deze dag. Hij sprak ook de vrouwen van militairen die nu aan het front zijn toe", vertelt Groot Koerkamp.

"Hij benadrukte ook dat het niet ging om dienstplichtigen, maar dat het zuiver ging om professionele militairen. Hij benadrukte ook dat Rusland geen mobilisatie zou doorvoeren, dat er geen reservisten zouden worden opgeroepen. En opmerkelijk, hij sloot af met een citaat van tsarina Catharina de Grote, een grote vrouw uit de Russische geschiedenis. Die zei: 'ik zal mijn moederland beschermen met de tong, de pen en met het zwaard zolang ik leef'.

r1jn ggk

Ster advertentie
Ster advertentie