Buitenland
NOS

De internationale tour van Zelensky

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De internationale tour van Zelensky

De Oekraïense president Zelensky reist de hele wereld over. Na zijn tour door Europa en een bezoek aan de top van de Arabische Liga, kwam hij zaterdag aan op de G7-top in Japan. Over de inspanningen van de rondreizende Zelensky vertelde oud-diplomaat in Oekraïne en Rulsand Ron Keller in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Videoboodschappen

Een jaar lang zag de wereld Volodymyr Zelensky vooral vanuit zijn bunker, voor videoboodschappen voor zijn bevolking of verbindingen met parlementen over de hele wereld.

Met vele online toespraken hield Zelensky de internationale aandacht vast. Overal probeerde hij een nationale snaar te raken en vroeg hij vervolgens om economische en militaire steun. Want de oorlog in Oekraïne is, volgens hem, een Europese oorlog, waarbij de vrijheid van de hele democratische, westerse wereld onder vuur ligt. Inmiddels stapt hij dus ook steeds vaker het vliegtuig in.

Tandenknarsend in het Kremlin

"Het is enorm belangrijk om de band te onderhouden met internationale leiders. Politiek is toch mensenwerk, waarmee je bondgenoten kunt maken en behouden", aldus Keller.

"De eerste periode kon hij uiteraard niet weg uit Kyiv, maar hoe langer de oorlog duurt, hoe meer het van belang is dat hij zijn gezicht laat zien." Volgens Keller doet hij dat goed: "Hij doet dat uitstekend. Hij ontmoet al deze wereldleiders, en Poetin zit tandenknarsend in het Kremlin."

De internationale tour van Zelensky

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie