Buitenland
NOS

Zelensky bezoekt Polen: hoe ziet de relatie van Oekraïne en Polen eruit?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelensky bezoekt Polen: hoe ziet de relatie van Oekraïne en Polen eruit?

Sinds het begin van de oorlog heeft president Zelensky Oekraïne bijna niet verlaten. Gisteren mocht Polen zich klaarmaken, want de Oekraïense president Zelensky bezoekt het land vandaag. De band tussen de landen is misschien wel hechter dan ooit.

Waarom steunt Polen het buurland Oekraïne meer dan andere landen?

"Het is zijn eerste officiële staatsbezoek sinds het begin van de oorlog. Met dit gebaar toont hij dat hij in het buurland Polen zich veilig genoeg voelt om een officieel staatsbezoek uit te brengen", vertelt cultuurhistoricus Iwona Gusc in NOS Met het Oog op Morgen. "Het is ook een gebaar naar de Poolse bevolking. Om ze te bedanken voor de hulp met de Oekraïense vluchtelingen."

Doel

Gusc denkt dat het een symbolisch bezoek is. "Voor Polen en Oekraïne is het een belangrijke stap om na te denken over de relatie voor de toekomst", vertelt ze. "Ook voor de toekomstige economische belangen. Polen wil straks ook bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne als de oorlog voorbij is. Dat hebben ze gezegd."

Daarnaast wijst Gusc er op dat er ongeveer twee miljoen Oekraïense vluchtelingen in Polen zijn. "Een deel van die mensen blijft in Polen. Polen houdt er dus rekening mee dat de blijvende diaspora onderdeel van de Poolse samenleving wordt. Dan moet je wel een goede verhouding met het buurland."

Ruimhartig

Polen heeft een groot aantal van Oekraïense vluchtelingen opgenomen. Volgens Gusc komt dat door de lange aanloop van de oorlog. Voordat Rusland echt Oekraïne binnenviel, was er al spanning. Sommige Oekraïners verlieten daarom al het land naar het buurland. "Die diaspora heeft de Oekraïense vluchtelingen geholpen."

"Daarnaast is de Poolse reactie ontzettend ruimhartelijk geweest vanaf het moment dat de oorlog is begonnen. Dat heeft ook te maken met de historische band van Polen ten opzichte van de Russische bezetter. Polen kent ook een troebele geschiedenis met Rusland. Net als Oekraïne", vertelt Gusc. "De Poolse bevolking kan zich heel goed indenken wat onafhankelijkheid betekent. Die sympathie komt als het ware natuurlijk."

Duda

De Poolse president Andrzej Duda zal zich vooral geëerd voelen door het bezoek, zegt Gusc. "Hij heeft Zelensky uitgenodigd om naar Polen te komen. Dus op die uitnodiging is president Zelensky ingegaan. Dat is wel bijzonder. Dat toont ook wel een beetje dat de Oost-Europese staten een belangrijke rol zullen spelen in het oplossen van het conflict."

OOG Polen n Oekra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie