Buitenland
NOS

Aanvallen op Oekraïense energievoorziening

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanvallen op Oekraïense energievoorziening

Door de Russische droneaanval op Odessa en omgeving zitten volgens president Zelensky zo'n 1,5 miljoen mensen zonder stroom. Bij de aanval werden twee energiecentrales getroffen. Correspondent Wessel de Jong vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat het land de laatste weken vaker zonder stroom zit door aanvallen.

Bekijk hier het gesprek met verslaggever Wessel de Jong vanuit Kiev

Volgens de autoriteiten kan het herstellen van de schade in het ergste geval twee tot drie maanden gaan duren. Het regionale bestuur zegt dat mensen die voor de energie in hun huis helemaal afhankelijk zijn van elektriciteit beter kunnen vertrekken.

Odessa is de grootste havenstad van Oekraïne. Volgens Kiev zette Rusland bij de aanval Iraanse drones in. Het Britse ministerie van Defensie zegt dat de Iraanse militaire steun aan Rusland de komende maanden waarschijnlijk toeneemt. Mogelijk gaat Iran ook raketten leveren.

Sinds deze herfst vernietigen de Russen structureel infrastructuur, en vooral de energievoorzieningen van Oekraïense steden. Onder meer Europa en de Verenigde staten helpen Oekraïne met noodaggregaten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie