Buitenland
BNNVARA

Patrick Lodiers bezoekt in Kyiv familie die maanden bij hem in huis woonde

foto: War Childfoto: War Child
  1. Nieuwschevron right
  2. Patrick Lodiers bezoekt in Kyiv familie die maanden bij hem in huis woonde

Na de inval van Rusland in Oekraïne, ontvluchten duizenden mensen het land en belanden er een aantal in Nederland. Svetlana (54), Anastacia (32) en Lev (6) belanden in Abcoude, want zij kunnen tijdelijk wonen bij Patrick Lodiers. Inmiddels is de familie alweer een paar maanden terug in Kyiv en de De Nieuws BV-presentator zoekt hen op.

De reis die hij maakt voor War Child, waar Patrick Lodiers ambassadeur voor is, brengt Patrick eerst in Boedapest. Daarna staat hem nog een reis te wachten die hem brengt naar de grens met Oekraïne, die hij te voet oversteekt. Vervolgens stapt hij op de nachttrein naar Kyiv, waar de familie die hij voor acht maanden een thuis bood, hem zal opwachten.

Lev, Anastacia en Svetlana

Zoon Lev, moeder Anastacia en oma Svetlana kwamen in april 2022 via via bij Lodiers in Nederland terecht. "Zij zochten onderdak", vertelt Lodiers. "Hun mannen moesten in Oekraïne blijven." Acht maanden hebben ze bij de De Nieuws BV-presentator gewoond. "Na een tijdje is Lev ook naar het schooltje gegaan waar mijn kinderen op zitten", zegt Lodiers. "En Anastacia is gaan werken in Café 'De Eendracht'. En als Anastacia aan het werk was en Lev kwam uit school, dan was Svetlana aan het oppassen."

In december 2022 is de familie teruggekeerd naar Kyiv en nu zoekt Lodiers ze weer op. Niet alleen gaat hij met hen mee naar hun huis, ook zullen Lev en Anastacia laten zien waar Lev nu naar school gaat. En in het verlengde daarvan, zal Lodiers een educatief programma van War Child gaan bekijken. De organisatie zet namelijk het project 'Can't wait to learn' in voor onderwijs in gebieden die geteisterd worden door oorlog.

Scholen zijn weer begonnen

In Artikel 28 van de Verenigde Naties staat dat ieder kind recht heeft op basisonderwijs. Toch zijn er 48 miljoen kinderen die niet naar school gaan vanwege gewapende conflicten. Dit leidt tot ongelijke kansen en bovendien tot mentale problemen. Het hulpprogramma van War Child maakt het mogelijk voor kinderen om alsnog onderwijs te kunnen volgen, ondanks de oorlog waarin zij zich bevinden. Niet alleen in het land zelf, in dit geval Oekraïne, maar ook in Nederland zet War Child zich in voor Oekraïense kinderen.

In Nederland én in Oekraïne zijn de scholen nu weer begonnen. Dit is dus het uitgelezen moment om een kijkje te nemen hoe dat eruit ziet in tijden van oorlog. Kortom: niet alleen zal Patrick Lodiers een mooi wederzien hebben met de familie waar hij maanden mee samenwoonde, ook zal hij zien hoe het Lev en andere Oekraïense kinderen het op school vergaat.

Verslag in De Nieuws BV

Luister hieronder hoe het weerzien van Patrick Lodiers met 'zijn' Oekraïense gezin zich voltrok.

Op donderdag 14 september rond 12:30 doet De Nieuws BV verslag van het bezoek van Lodiers aan de school van Lev en aan het project van War Child.

foto: War Child

Patrick wordt door het Oekraïense gezin dat maanden bij hem verbleef verwelkomd

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie