Buitenland
WNL

Oud NAVO-topambtenaar Timo Koster: weinig substantieels in de verklaring EU en NAVO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud NAVO-topambtenaar Timo Koster: weinig substantieels in de verklaring EU en NAVO

Volgens oud NAVO-topambtenaar Timo Koster staat er weinig substantieels in de gezamenlijke verklaring van de EU en de NAVO over nauwere onderlinge samenwerking tussen die twee. Daarnaast noemt de oud-topambtenaar "het zorgwekkend dat dit niet al een half jaar eerder werd gedaan".

Koster was bij de NAVO onder meer verantwoordelijk voor de samenwerking tussen de NAVO en de EU. Volgens de oud-ambtenaar bestaat de ambitie voor nauwere samenwerking al jaren. "Er zijn soortgelijke verklaringen uit 2016 en 2018, maar tot nu toe is het gebleven bij mooie ambities." Het is volgens hem nu ook onduidelijk hoe die onderlinge samenwerking er dan uit moet gaan zien

Tussen de samenwerking van de NAVO en de EU staat nu volgens Koster onder meer in de weg dat de twee eerst moeten komen tot een taakverdeling van ambities. "Zolang de EU soortgelijke ambities heeft dwing je landen die lid zijn van beide om een keuze te maken om hun bronnen in te zetten bij de één of de ander." Dat leidt in de praktijk tot losse plannen zonder goede uitvoering, volgens Koster.

Turkije en Zweden

Een van de uitdagingen waar de NAVO nu voor staat is de blokkade van Turkije op de toetreding van Zweden en Finland tot het bondgenootschap. Turkije heeft nu nieuwe eisen op tafel gelegd waar de twee toetreders niet aan willen voldoen. "Terecht dat Zweden en Finland de nieuwe eisen van Turkije niet accepteren", zegt Koster daarover. Of het hierop stuk kan lopen, is lastig te zeggen. "Mijn ervaring is dat Turkse onderhandelaars volhouden tot ze hun zin krijgen." Volgens Koster onderhandelt Turkije vaak "keihard en vaak onredelijk".

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie