Buitenland
WNL

Zit president Poetin achter vergiftiging Navalny? Uri Rosenthal: 'Zou niet de eerste keer zijn'

foto: ANDERSEN / AFPfoto: ANDERSEN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zit president Poetin achter vergiftiging Navalny? Uri Rosenthal: 'Zou niet de eerste keer zijn'

Het vliegtuig met de vermoedelijk vergiftigde Russische oppositieleider Aleksej Navalny landde vanmorgen in Berlijn. Zijn toestand wordt als 'zeer zorgwekkend' omschreven. De situatie rondom de Kremlincriticus leidt tot veel speculatie, met als hoofdvraag: zit president Vladimir Poetin hierachter?

"Om Poetin heen hangt een cultuur van straffeloosheid waardoor we eerdere gevallen hebben gehad van dit soort", zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal hierover in WNL Op Zaterdag.

De 44-jarige Navalny werd donderdag op een vlucht naar Moskou onwel, volgens zijn medewerkers als gevolg van vergiftiging. Russische artsen zeggen dat Navalny aan een zeldzame stofwisselingsstoornis lijdt, veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel. In het Berlijnse ziekenhuis wordt nu gekeken wat er precies met Navalny aan de hand is.

'Zou niet de eerste keer zijn'

Rosenthal vermoedt "in elk geval" dat mensen om Poetin heen, die direct of indirect met de president verbonden zijn, er mee van doen hebben. Dat zou namelijk niet de eerste keer zijn, zo zegt hij. "Bijvoorbeeld de veiligheidsdiensten. In eerdere gevallen ging het om ex-KGB-agenten (de Russische geheime dienst, red.) die door vergiftiging zijn omgekomen of bijna dood zijn gegaan. Bij Navalny gaat het om de meest prominente oppositieleider. Kortom: het is wel in die sfeer van cultuur van straffeloosheid, en die is mede gecreëerd door Poetin."

Daarnaast hoor je Poetin niet zeggen dat hetgeen dat Navalny nu overkomt schandalig zou zijn, en dat degene die dit gedaan zou hebben gestraft moet worden, zo beklemtoont de VVD-prominent.

Voormalig Rusland-correspondent Wierd Duk noemt het opmerkelijk dat men er al van overtuigd lijkt dat Navalny vergiftigd is "met een soort rechtstreekse opdracht" vanuit het Kremlin, ofwel Poetin. "Dat weten we natuurlijk helemaal niet zeker", zegt Duk.

Wel mogen we er volgens Duk vanuit gaan dat, wanneer bijvoorbeeld de veiligheidsdiensten verantwoordelijk zijn voor deze vergiftiging, Poetin hier vanaf weet. Als dat niet zo zou zijn zouden ze de president enorm in de problemen brengen, zegt de oud Rusland-correspondent. "Omdat dit incident, of deze tragedie, een enorme smet op het blazoen van het Kremlin en Poetin zijn. En dat gebeurt eigenlijk niet in Rusland, zeker niet in het Rusland van Poetin."

Motief

Maar wat zou dan het motief zijn van de Russische president? Volgens Duk is iemand als Navalny niet van de statuur dat hij zelf bij de vrije verkiezingen Poetin zou kunnen verdrijven. "Dus waarom zou het voor nu opportuun zijn om iemand als Navalny zo prominent weer over het voetlicht te brengen?", zegt hij.

Mogelijk is er een relatie met Wit-Rusland, waar op dit moment veel mensen van de oppositie aan het demonstreren zijn, denkt Duk. "Misschien is dit een waarschuwing vanuit het Kremlin: denk niet dat jullie dit ook kunnen gaan doen, want kijk hoe ver onze macht rijkt. We kunnen jullie meest prominente leider gewoon ombrengen als we dat willen."

Ook Rosenthal zou niet gek opkijken van dit motief. Volgens de VVD-prominent is het echter eigenlijk niet eens zo interessant of Poetin 'nou wel of niet op een rode knop heeft gedrukt'. "Waar het om gaat is dat de entourage om Poetin heen in elk geval kennelijk op dit soort punten zijn gang kan gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie