Buitenland
EO

Veel lof voor afzwaaiende Merkel; 'een icoon, zo wil je worden als meisje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel lof voor afzwaaiende Merkel; 'een icoon, zo wil je worden als meisje'

Afgelopen week heeft Angela Merkel officieel afscheid genomen van haar baan als bondskanselier van Duitsland. Ze is 16 jaar bondskanselier en jarenlang een van de weinige vrouwelijk leiders binnen Europa en de westerse wereld. In Dit is de Dag spreekt men vol lof over Angela Merkel. Politiek historica Eveline van Rijswijk noemt haar een icoon. "Zo wil je wel worden als klein meisje. Het feit dat ze als vrouw ons grote buurland zestien jaar lang geleid heeft, is heel indrukwekkend."

Voor Tweede Kamerlid Anne Kuik is Merkel niet alleen leider van Duitsland maar ook van Europa. "Het is natuurlijk wel het grote voorbeeld. Je ziet op foto's allemaal mannen in blauwe pakken en dan staat zij in het midden als echte baas. Je ziet in crises dat het lastig is om tot een besluit te komen maar dan is Merkel elke keer die cruciale speler die zorgt dat ze eruit komen."

Julia Wouters, schrijver van een boek over vrouwen in de politiek is het met Kuik eens. "Niet alleen binnen Europa is ze cruciaal. Ze is van het luisteren en samenwerken. In de tijd van Trump werd zo ook wel de enige echt leider van het vrije westen genoemd."

Wat heeft Merkel bijgedragen aan het feminisme?

Video niet beschikbaar

Van meisje naar Mutti

Angela Merkel wordt door Duitsers ook wel liefkozend Mutti Merkel genoemd. Oud-spindoctor Julia Wouters vindt dat ze is gegroeid in die rol. "Ze heeft zich ontwikkeld van Kohls' meisje naar Mutti Merkel. Ze is van meisje naar moeder opgeklommen."

Van Rijswijk ziet de term 'Mutti Merkel' niet als een compliment. "Het is eigenlijk ook een soort stereotypering. Dat onwennige zie je aan alles." Anne Kuik, net als Merkel ook christendemocraat ziet het wel als een compliment. "Ik zie dat niet als iets denigrerends. Ik denk aan een krachtig persoon, als er een conflict is naar wie ga je dan: de moeder. Het is meer een krachtsymbool."

Merkel wordt geroemd om haar nederigheid. Ook in haar afscheidsspeech refereerde ze meerdere malen aan 'Dankbarkeit und Demut'. Toch is die nederigheid volgens Kuik niet altijd nodig. 'Ze is heel bescheiden en dat hoeft niet want ze is heel effectief en daadkrachtig. Maar die bescheidenheid siert haar ook, het ontroert me als ik zo een speech van haar zie'.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie