Buitenland
WNL

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. "Chinese president Xi Jinping heeft het leger geïnstrueerd om krachtigere wapens te ontwikkelen om de Amerikanen op afstand te houden", zegt Holslag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1.

De Belgische hoogleraar wijst op het grote gevaar van de militaire machtsopbouw in het Verre Oosten. "De Chinezen worden ongeduldig", stelt hij.

Chinese leger

Het Chinese leger trekt lessen uit de oorlog in Oekraïne stelt Chinakenner Holslag. "De Chinese president Xi Jinping heeft het leger geïnstrueerd om krachtigere wapens te ontwikkelen om de Amerikanen op afstand te houden."

Zo bereidt China onder andere haar kernarsenaal uit met langeafstandsraketten. In tegenstelling tot de Koude Oorlog zijn er tussen de VS en China geen verdragen over wapenbeheersing en is er ook weinig tot geen transparantie. "De situatie wordt gevaarlijker", concludeert Holslag. "Het risico op incidenten moet niet worden onderschat", klinkt de waarschuwing van de Belgische hoogleraar.

Oorlog op korte termijn

Volgens een hoge Amerikaanse generaal zou China in 2025 Taiwan willen binnenvallen. Holslag ziet of hoort echter vooralsnog geen aanwijzingen dat China binnen twee jaar Taiwan aanvalt. "Op dit moment zien we weinig voorbeelden van militaire oefeningen en het aanvullen van munitie materiaal. Beiden zijn nodig voor een invasie binnen twee jaar."

Maar het Chinese leger is wel aan het opschalen zegt Holslag. "China’s militaire vloot is inmiddels in aantallen de grootste ter wereld. Daarbij vormen de nieuwe Chinese onderzeeboten het grootste gevaar voor de Amerikanen."

Jonathan Holslag (China-expert) over de gespannen relatie tussen China en de VS (6 februari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie