Buitenland
NOS

Tweede ‘spionageballon’ uit China gespot door Amerikanen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede ‘spionageballon’ uit China gespot door Amerikanen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt een tweede ballon te hebben waargenomen waarmee China zou spioneren. Volgens het Pentagon is er eentje gespot boven Latijns-Amerika, specifieker dan dat werd een woordvoerder niet. CNN meldt op basis van een anonieme bron dat de ballon niet onderweg lijkt naar de Verenigde Staten.

Het bestaan van de eerste Chinese ballon werd in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt. Het ding zweefde toen boven de staat Montana.

VS: onacceptabel

Minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft zijn bezoek aan China uitgesteld vanwege alle commotie over de eerste ballon. Hij vindt het onacceptabel dat de ballon over Amerikaans grondgebied komt en spreekt van een schending van de soevereiniteit van de VS. China heeft nog niet op de tweede ballon gereageerd. Over de eerste zegt het land dat het om een uit koers geraakte weerballon gaat.

China zit met de kwestie in zijn maag

China zit met de kwestie in zijn maag, zegt correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik denk niet dat China eropuit was om het bezoek van Blinken onmogelijk te maken. Het land probeert de laatste tijd juist de banden met de Verenigde Staten te verbeteren."

Dat heeft te maken met de harde klap die de Chinese economie kreeg door het strenge coronabeleid, dat inmiddels is opgeheven. “China probeerde juist heel open te zijn, door ook heel veel buitenlandse functionarissen te verwelkomen. Peking wil duidelijk maken dat het land weer open for business is.”

De Chinezen waren hier dan ook niet op uit, denkt Van Pinxteren. “Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze het niet verder hebben laten escaleren. Ze hadden ook kunnen ontkennen dat het hun ballon was, maar dat hebben ze niet gedaan.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie