Buitenland
KRO-NCRV

EU in de tang tussen Amerika en China? 'De tijd van geopolitieke vakantie is voorbij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU in de tang tussen Amerika en China? 'De tijd van geopolitieke vakantie is voorbij'

De oorlog in Oekraïne is er niet alleen een tussen Oekraïne en Rusland, maar ook tussen China en Amerika. Twee grootmachten waar Europa van afhankelijk is. Wat betekent dit voor ons? "De tijd van geopolitieke vakantie is voorbij", zegt directeur politieke zaken bij het HCSS, Han ten Broeke, bij Spraakmakers.

Han ten Broeke over Ruslands 'Forever war' en gevolgen voor Europa.

Afhankelijk van China én Amerika

Volgens Ten Broeke, directeur bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, is de strijd tussen de Amerikanen en de Chinezen bepalend in de oorlog. "De Chinezen zorgen ervoor dat Poetin net niet valt, terwijl de Amerikanen ervoor zorgen dat Oekraïne niet verliest, maar ook net niet wint", stelt hij.

Europa, en dus ook Nederland, zit eigenlijk in de tang tussen China en Amerika. Want waar we op het gebied van veiligheid afhankelijk zijn van de Amerikanen, zijn we op het gebied van grondstoffen dat weer van China. Ten Broeke: "Dat we na de Tweede Wereldoorlog niet zonder Amerika konden, is logisch. Maar dat nu, 75 jaar later, Amerika nog steeds zorgt voor de veiligheid op ons continent, is te gek voor woorden."

Quote

Als je een speler van formaat wil worden, moet je vuile handen maken.

Han ten Broeke

'Geopolitieke vakantie'

De Verenigde Staten zijn daarnaast ook nog eens onafhankelijk als het gaat om energie, iets dat wij niet zijn: "Dat hebben ze gedaan door midden van schaliegas en het openen van mijnen. Dat laatste vinden wij hier vies, maar ondertussen laten we het wel ergens anders doen en vliegen de grondstoffen in." Volgens Ten Broeke zorgen we er daarmee voor dat we zelf geen vieze handen maken, maar ondertussen wel afhankelijk zijn van veel andere landen. "Als je een speler van formaat wilt worden, moet je vuile handen maken."

Als het aan Ten Broeke ligt moeten Nederland en Europa dus sterker optreden op het geopolitieke vlak. "De tijd van Geopolitieke vakantie is voorbij."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie