Buitenland

Een aanval op de buitenlandse journalistiek in Rusland

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een aanval op de buitenlandse journalistiek in Rusland

Sinds de arrestatie van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich van de Wall Street Journal is de vraag hoe veilig buitenlandse journalisten nog kunnen werken in Rusland. Lange tijd konden correspondenten redelijk ongestoord hun werk doen. En nu wordt voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog een buitenlandse journalist in Rusland vastgehouden, na beschuldiging van spionage. "De zorgen gaan natuurlijk in eerste plaats uit naar Evan zelf. Maar de arrestatie van onze collega heeft ontzettend veel losgemaakt. Heel veel schrik", vertelt NRC-correspondent Eva Cukier in Bureau Buitenland.

Aanval op buitenlandse journalisten in Rusland

Censuur en repressie een dagelijkse realiteit

Over de situatie van Gershkovich in de beruchte gevangenis Lefortovo in Moskou is inmiddels meer bekend, vertelt de correspondent. "Hij heeft voedsel, eten, kleding, alles wat hij nodig heeft en een boek." Dat boek, getiteld Leven en Lot van schrijver Vasili Grossman, vertelt toepasselijk over de onmenselijkheid van een totalitaire staat. Voor journalisten, zowel buitenlands als binnenlands, zijn censuur en repressie een dagelijkse realiteit. "Het arresteren van een geaccrediteerde journalist, dus een buitenlandse journalist die hier met toestemming van de Russische autoriteiten zijn werk doet en vervolgens zonder bewijs wordt vastgehouden. Dat is wel de volgende stap. En laat ook zien dat de Russen wat dat betreft bereid zijn tot escalatie", vertelt Cukier.

Potentiëlen spionnen

Het maakt het werk voor buitenlandse correspondenten nog lastiger dan het al was, volgens Cukier. "Iedereen is voorzichtiger aan het worden. De Russen worden verteld dat buitenlandse journalisten niet te vertrouwen zijn. Het zijn allemaal potentiële spionnen. Dat maakt het voor ons natuurlijk niet prettiger om op reportage te gaan in de regio of mensen te spreken. Het is aan onszelf natuurlijk om te doen waar wij ons nog veilig bij voelen. En ja, dat is een glijdende schaal."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie