Buitenland
NOS

Rusland waarschuwt: 'Russische olie en gas afwijzen zal enorme consequenties hebben voor de wereldmarkt'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland waarschuwt: 'Russische olie en gas afwijzen zal enorme consequenties hebben voor de wereldmarkt'

Het is dag veertien van de oorlog in Oekraïne. Opnieuw wordt een poging gedaan om Oekraïners een veilige uitweg te bieden. In de stad Marioepol is de situatie erbarmelijk. En de Amerikaanse president Biden kondigde een importban aan op Russische olie, gas en kolen. In het NOS Radio 1 Journaal praat correspondent Geert Groot Koerkamp u bij.

Correspondent Geert Groot Koerkamp

"De Russen hebben al een schot voor de boeg gegeven. De dag voordat Biden met dit besluit kwam, heeft de minister van Energie en ook vicepremier Aleksandr Novak gewaarschuwd dat het afwijzen van Russische olie en gas enorme consequenties zal hebben voor de prijzen en de wereldmarkt", zegt Groot Koerkamp.

Prijsstijgingen

"De consumenten in westerse landen zullen daaronder te lijden hebben. De olieprijs gaat stijgen tot 300 dollar voor een vat. Dat zal ongetwijfeld leiden tot enorme prijsstijgingen bij de bezinepomp. En dat daarom men heel goed moet nadenken totdat ze overgaan tot zo'n stap", stelt Groot Koerkamp.

"Er zijn ook laconieke reacties. Die zeggen: het zal zo'n vaart niet lopen, de wereld is groot. De Russen citeren smakelijk de berichten dat bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en andere landen in het Midden Oosten niet van zins zijn om de Amerikanen te volgen. En dus dat het initiatief van Biden niet veel kans van slagen zal hebben."

McDonald's

Verder heeft de Amerikaanse restaurantketen McDonald's gisteren hun activiteiten in Rusland tot nader order stopgezet. "Het past in een lange reeks bedrijven die weggaan uit Rusland. Dat zie je in het straatbeeld in de grote steden. Je krijgt steeds meer winkels waar de rolluiken dichtgaan. Maar McDonald's is een speciaal bedrijf. De komst in 1990 in Moskou was een enorme gebeurtenis. Iets wat Russen nog nooit hadden gezien", weet Groot Koerkamp.

"Ik heb zelf toen nog anderhalf uur in de rij gestaan om binnen te komen. Er waren gigantische rijden die zich uitstrekten tot ver op straat. McDonald's was het signaal van verandering, van aansluiting van toen nog de Sovjet-Unie bij de rest van de wereld. Dat McDonald's nu de deuren sluit, in Moskou was het ooit nog de grootste McDonald's ter wereld, is een duidelijk signaal."

Vluchten uit Rusland

"De mogelijkheden voor Russen zelf om het land uit te komen worden steeds beperkter. Vooral vanwege de beperkingen in het vliegverkeer. Heel veel landen hebben hun luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen. Buitenlandse vliegmaatschappijen zijn bang om naar Russische steden te vliegen omdat ze niet zeker weten of ze daar nog reserveonderdelen kunnen krijgen", aldus Groot Koerkamp.

"En Russische maatschappijen vliegen niet meer naar veel andere landen omdat ze bang zijn dat hun geleasede vliegtuigen daar aan de grond worden gehouden. Dus je ziet langzamerhand dat die stroom andere wegen zoekt, bijvoorbeeld via Turkije, Armenië en Azerbeidzjan. En over het land kun je nog wel met de bus naar de Baltische staten, Finland of Kazachstan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie