Buitenland
NOS

Immigratiedienst wil beslissingen gezinshereniging Gaza versnellen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Immigratiedienst wil beslissingen gezinshereniging Gaza versnellen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat sneller beslissen over gezinsherenigingsaanvragen van Palestijnen in Nederland met familieleden in Gaza, laat de dienst weten aan de NOS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt of zij deze groep bij een positieve beslissing ook kunnen helpen Gaza te verlaten.

In totaal zijn er ongeveer tien spoedprocedures ingediend. Het gaat om enkele tientallen gezinsleden die in Gaza zijn, vooral partners en minderjarige kinderen. Deze aanvragen zullen nu met voorrang worden behandeld. Hoe snel dat kan, kan de IND niet zeggen. "Dat ligt bijvoorbeeld aan de complexiteit van de aanvraag en of er wel of geen identiteitsdocumenten aanwezig zijn", laat een woordvoerder weten.

Gezinshereniging

In het gunstigste geval wordt de spoedprocedure binnen enkele weken afgehandeld, maar het is de vraag of de gezinsleden bij een positieve beslissing van de IND de grens tussen Gaza en Egypte kunnen oversteken. Die grens gaat maar af en toe open. Palestijnen met een buitenlands paspoort kunnen op een evacuatielijst komen. Inmiddels hebben 26 personen met een Nederlands paspoort op die manier Gaza verlaten, veertien Nederlanders zitten voor zover bekend nog vast in Gaza.

Voor mensen met een positieve beslissing op gezinshereniging geldt dat Nederland hen nu nog niet helpt om Gaza te verlaten en naar Nederland te komen, omdat zij niet aan de opgestelde criteria voldoen. "Vanwege de uitzonderlijke, zeer schrijnende en gevaarlijke omstandigheden in Gaza bekijken we momenteel of we deze criteria kunnen verruimen om ook kinderen en gezinsleden te helpen die een positief besluit hebben van de IND voor een aanvraag van een verblijfsvergunning in het kader van gezinshereniging, maar deze nog niet in handen hebben", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uitzonderlijke omstandigheden

Corrien Ullersma is asieladvocaat en gespecialiseerd in migratierecht. In het NOS Radio 1 Journaal zegt ze: "Voor zover ik weet is dit nog niet eerder gebeurd. Ik zit 15 jaar in het vak maar heb dit op deze manier nog niet eerder gezien. "Voorrang is juist omdat de IND zulke achterstanden heeft, moeilijk te krijgen. Dat gebeurt echt in hele uitzonderlijke omstandigheden."

Ullersma vraagt zich af hoe er wordt omgegaan met de voorwaarden: "Ik hoop dat ze bijvoorbeeld met de bewijseis soepeler omgaan. Want als ze dat niet doen, heeft de versoepeling ook geen zin. Veel mensen raken namelijk veel papieren kwijt als ze moeten vluchten."

Zonder link

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat zij geen invloed hebben op "wie er op de uiteindelijke lijsten voor de Rafah Border Crossing komen", maar "alleen namen kunnen aandragen." Vanwege internationale afspraken kunnen dat "geen mensen zonder link met Nederland" zijn.

Dat de beslissingen op gezinshereniging in de gunstigste gevallen nog enkele weken duren, komt doordat de IND nog veel meer spoedprocedures heeft liggen. "Enkele weken is al stukken sneller dan enkele maanden", laat een woordvoerder weten.

Immigratiedienst versnelt procedures voor gezinshereniging uit Gaza

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie