Achtergrond

Ook in Nederland is abortus een kwetsbaar recht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook in Nederland is abortus een kwetsbaar recht

Zaterdag 7 mei werd in Amsterdam gedemonstreerd uit solidariteit met vrouwen in de Verenigde Staten, waar het recht op abortus in toenemende mate onder druk staat. Begin mei lekte in Amerika een wetsvoorstel uit waarin het federale abortusrecht wordt afgeschaft. Hoe is het eigenlijk in Nederland gesteld met het recht op abortus? Staat deze verworvenheid hier onder druk?

#73 - Je zus, je moeder, je buurvrouw, je vriendin - DOCS

Ook in Nederland is abortus verboden

In Nederland staat abortus nog altijd beschreven in het strafrecht. Dat betekent dat abortus verboden en strafbaar is voor degene die het uitvoert, tenzij het wordt gedaan zoals beschreven in de Wet afbreking zwangerschap. Het recht op abortus is dus uitzondering en niet de regel. Dat maakt het ook in Nederland een kwetsbaar recht.

De lobby tegen abortus wordt bovendien steeds sterker, tegenstanders van abortus worden de afgelopen jaren militanter. Zij stellen zich steeds vaker op bij abortusklinieken om vrouwen die daar naar binnen gaan te bestoken met beschuldigingen en in te spelen op hun soms al kwetsbare emotionele toestand.

Een ongewenste zwangerschap kan iedereen overkomen

In de DOCS documentaire Je zus, je moeder, je buurvrouw, je vriendin volgen we abortusarts Monique, die benadrukt dat een ongewenste zwangerschap iedereen kan overkomen en dat de keuze voor abortus voor iedereen moeilijk is. Zij vertelt enkele van de honderden (anonieme) verhalen die in haar behandelkamer zijn langsgekomen.

Het zijn verhalen die je zelden hoort, omdat veel vrouwen niet of nauwelijks over hun abortus praten, uit schaamte of uit angst voor de reactie van de omgeving. De arts houdt een pleidooi voor meer openheid, want het kan iedereen overkomen: 'Je zus, je moeder, je buurvrouw, je vriendin'.

Een lastige keuze

Programmamaker Marije Schuurman Hess had altijd de stellige overtuiging dat zij nooit voor abortus zou kiezen. Totdat ze in een situatie verzeild raakte waarin ze over tijd was en een kind krijgen geen optie was. Ze bleek uiteindelijk niet zwanger te zijn, maar het zette haar wel aan het denken. Gewapend met haar recorder ging ze op zoek naar vrouwen die voor dezelfde keuze hadden gestaan. Een keuze die al lastig genoeg is, ook zonder dat de overheid zich met jouw beslissing bemoeit.

foto: ANP

Solidariteitsdemonstratie voor abortusrecht op 7 mei 2022

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie