Cultuur & Media
VPRO

'Bij het verdedigen van abortusrecht mogen we niet achterover leunen'

foto: Tatjana Almuli
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bij het verdedigen van abortusrecht mogen we niet achterover leunen'

Madeleijn van den Nieuwenhuizen ook wel bekend van haar Instagramaccount zeikschrift, dook voor haar boek Leven en laten leven in het abortusdebat en in alle voor- en tegenargumenten. Want, zo stelt zij in Nooit Meer Slapen, in het verdedigen van het abortusrecht, kan de samenleving het niet veroorloven om achterover te leunen.

Mond vol tanden

Van den Nieuwenhuizen woont al enige tijd in de Verenigde Staten. Daar volgde zij met steeds grotere interesse de ontwikkelingen rond het abortusdebat en de verder opkomende conservatieve krachten die zich verzamelden rondom het Hooggerechtshof.

"Ik stond met mijn mond vol tanden en daar schrok ik van," vertelt Van Nieuwenhuizen over een van de hoorzittingen die zij destijds via een livestream volgde. "Ik schrok van het feit dat ik niet veel verder kwam dan een gebalde vuist en zeggen: ‘zelfbeschikking is heel belangrijk." Er waren alleen een paar goed geformuleerde slogans overgebleven, maar geen goed uitgedachte argumenten.

We moeten er klaar voor zijn

Volgens Van den Nieuwenhuizen komt het door de vanzelfsprekendheid van de verworvenheden van de nieuwe generaties. Aan de ene kant is het een mooi verschijnsel om waar te nemen, maar aan de andere kant, stelt Van Nieuwenhuizen, “brengt het ook het risico met zich mee dat als de tijdsgeest verandert, en als het wel nodig blijft, dan moeten we er klaar voor zijn.” Het kan snel omgaan, en dan moeten we meer in huis hebben dan alleen korte slogans voor op kartonnen borden.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie