Buitenland
AVROTROS

Krijgt Oekraïne nog meer steun van VS? Uit deze fabriek in Pennsylvania komen de belangrijke wapens

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Krijgt Oekraïne nog meer steun van VS? Uit deze fabriek in Pennsylvania komen de belangrijke wapens

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neem volgend weekend een besluit over of er nieuwe steun aan Oekraïne komt. Maar hoe ziet die steun er in de praktijk uit? Een uniek kijkje in een wapenfabriek in Pennsylvania, waar granaten voor Oekraïne worden geproduceerd.

Video niet beschikbaar

Als je het niet weet, dan rijd je er zo aan voorbij: 'gewoon' een oude wapenfabriek in het stadje Scranton. Van buiten lijkt het gebouw vervallen, maar schijn bedriegt, want wat binnen wordt gemaakt, is cruciaal voor de Oekraïners in hun strijd tegen de Russen.

Metershoge vlammen

Stipt om half acht 's ochtends staan we voor de poorten van de wapenfabriek van het Amerikaanse leger in het stadje Scranton. Het terrein is indrukwekkend te noemen: het beslaat 62.000 vierkante meter, met kilometerslange productielijnen en een ondergronds gangenstelsel. Binnen is de hitte soms verstikkend en overal ligt een laag roet, afkomstig van metershoge vlammen.

Maar nog voordat we onze eerste stap zetten, worden we streng toegesproken over de gevaren die binnen op de loer liggen. Een woordvoerder van de fabriek vertelt ons over een eerdere brand op het terrein, de dag voor ons bezoek.

Geen vragen over Oekraïne

Binnen deze muren worden dan ook niet zomaar alledaagse voorwerpen geproduceerd. Hier, In het rauwe geluid van machines en het sissende vuur van ovens, worden de 155 mm-granaten gesmeed. Dat zijn grote projectielen, ontworpen om grote afstanden af te leggen en aanzienlijke schade te veroorzaken bij impact.

Het is een publiek geheim dat de granaten uit deze fabriek een cruciale rol spelen aan de frontlinie in Oekraïne, maar vragen hierover worden direct afgekapt. Directeur Richard Hansen heeft het uitsluitend over 'opdrachtgevers'. "Verder zeggen we daar niks over", voegt een woordvoerder daar aan toe.

Lees het hele verhaal op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie