Buitenland
NOS

Israëlische militairen door eigen vuur gedood in Gaza: 'Oorlog is ontzettend veel stress'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israëlische militairen door eigen vuur gedood in Gaza: 'Oorlog is ontzettend veel stress'

Van de 105 Israëlische militairen die sinds het begin van de oorlog in Gaza om het leven kwamen, zijn er dertien gedood door eigen vuur. Dat blijkt uit gedeelde gegevens van het Israëlische leger. Volgens Israëlische media werden deze militairen gedood door luchtaanvallen, tankprojectielen en geweerschoten.

"Als je vecht in steden zoals Gaza, dan is het ontzettend moeilijk om te onderscheiden wie nou je vriend en wie nou je vijand is", zegt oud-commandant Landstrijdkrachten, Mart de Kruif, in NOS Met het Oog op Morgen. Volgens De Kruif kan er ook moeilijk worden gezegd of dertien doden nou veel of weinig is. "Dit soort dingen gaan helaas wel eens fout."

Het Israëlische leger zou de middelen moeten hebben om dit probleem zo goed als mogelijk uit te sluiten. "Maar beeld je in dat je in een flat zit en je niet weet wie er links of rechts van je zit", aldus De Kruif. "Bovendien is het donker en heb je weinig slaap. Plots zie je een schaduw komen. Wanneer besluit je dan om te schieten of niet? Die beslissingen worden vaak in een split second genomen."

Vlaggen en lichtsignalen

Met vlaggen en lichtsignalen wordt geprobeerd om dat te voorkomen, want met digitale middelen is dat nog niet altijd even makkelijk. "In een flat heb je heel veel afscherming, dus je verbindingen werken nooit zo goed. Die haperen af en toe. Je kunt dus nooit rekenen op de digitale middelen. Soms moet je ook andere methoden gebruiken."

Vaak is het ook een droevige samenloop van omstandigheden, waarbij af en toe een verkeerde keuze wordt gemaakt, aldus De Kruif. "Hamas draagt geen uniform. Op het ene moment lopen ze als burger rond, op het andere moment kunnen ze zich omdraaien en gaan vuren. Als jij dan terugvuurt, kan het zijn dat er in de lijn van het schot ook eigen mensen staan."

Trainen

Er kan wel op worden getraind, zegt De Kruif. "Het Israëlische leger traint er heel erg veel op. Na een inval in Zuid-Libanon in 2006 hebben ze eigenlijk een hele stad nagemaakt in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël. En is nu dan dertien doden veel of weinig? Dat weet je niet. Maar die intensiteit van de gevechten heeft wel een relatie met het aantal eigen slachtoffers."

Zoiets is nooit helemaal te voorkomen, weet De Kruif. "Oorlog is ontzettend veel stress. Maar je kunt heel veel doen op technisch gebied. Je hebt nu systemen waarbij je kunt zien waar je zelf bent. Dat helpt al, maar die moeten wel werken. Ook in gebouwen, ook in bossen. Dat werkt niet altijd. Je moet heel veel oefenen met elkaar en terughoudender zijn in vuren."

Israëlische militairen door eigen vuur gedood in Gaza: 'Oorlog is ontzettend veel stress'

Ster advertentie
Ster advertentie