Buitenland
NOS

Demonstranten verlaten straten Hongkong

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Demonstranten verlaten straten Hongkong

Demonstranten in Hongkong die de nacht op straat hebben doorgebracht, verzamelen zich bij het hoofdkantoor van het stadsbestuur. Doordat ze de doorgaande straten verlaten is een confrontatie met de politie afgewend. Bij een eerdere confrontatie op 12 juni tussen de politie en demonstranten raakten 80 mensen gewond.

Demonstranten verlaten straten Hongkong

De politie had eerder vannacht op een persconferentie gezegd dat de demonstranten na de massale protesten van gisteren de grote, doorgaande straten moesten verlaten.

Kort na de persconferentie verschenen politiekordons in een straat in het centrum van de stad. De agenten grepen niet hardhandig in maar verzochten de demonstranten om te vertrekken. Nadat de betogers de straten hadden verlaten zijn die door de politie weer vrijgegeven voor het verkeer.

Paraplubeweging

Tegelijkertijd werd een van de leiders van de protesten in 2014 vrijgelaten. Deze Joshua Wong moest drie maanden zitten, maar kwam nu al na twee maanden vrij. Of dat iets met de grootschalige demonstraties van de afgelopen week te maken heeft, is onduidelijk.

Wong was een van de gezichten van de 'paraplubeweging' in 2014. China maakte toen bekend dat inwoners van Hongkong in 2017 voor het eerst zelf hun leider mochten kiezen, maar alleen uit een kandidatenlijst die door Peking was goedgekeurd. Na die bekendmaking gingen mensen massaal de straat op om te protesteren.

Autonomie

Voor vandaag staat in Hongkong een grote staking op het programma. Het protest in Hongkong nu richt zich tegen een wet die het mogelijk maakt om verdachten uit te leveren aan China. Activisten zijn bang dat China daarmee zijn greep op de voormalige Britse kolonie vergroot.

Ster advertentie
Ster advertentie