Buitenland
EO

'Leveren van wapens aan Oekraïne leidt tot wedloop en escalatie'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Leveren van wapens aan Oekraïne leidt tot wedloop en escalatie'

Volgens Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) gooit Nederland olie op het vuur door wapens naar Oekraïne te sturen. "Nederland kiest met het leveren van wapens de kant van Oekraïne in dit conflict," zegt hij in Dit is de Dag.


Het kabinet maakte vanmiddag bekend geweren, munitie, helmen en beschermingsvesten naar Oekraïne te sturen. Minister Ollongren van Defensie wil met deze daad laten zien dat Nederland solidair is met Oekraïne.

Maar Van Dijk noemt het "buitengewoon onverstandig" dat Nederland meewerkt aan het verzoek van Oekraïne om wapens te leveren, zodat het land zich kan verdedigen tegen een mogelijke dreiging van Rusland. "Er moet gesproken worden met Rusland over ontwapening en deëscalatie. Dit leidt tot escalatie."

'Leveren wapens noodzakelijk'

Defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) acht het wel noodzakelijk dat Nederland wapens levert. "De Russen hebben een bepaald plan, en dat gaan ze gewoon uitvoeren. Dus als Oekraïne zich wil verdedigen, kunnen wij ze best te hulp schieten."

Wijninga vindt het ook gevaarlijk om niets te doen. "We willen afzijdig blijven en praten, maar pas op: als je niets doet en het gaat mis, ben je net zo verantwoordelijk voor de gevolgen als je wel iets doet." Dat vindt Van Dijk een gevaarlijke redenering. "We zijn er ook niets mee opgeschoten bij Afghanistan en Irak."

Van Dijk houdt zijn hart vast voor wat er nu gaat komen. "Dit leveren van wapens wordt gezien door Poetin. Dit leidt tot een wedloop en escalatie."

Ster advertentie
Ster advertentie