Buitenland
WNL

Rob de Wijk: verdere escalatie Rusland in Oekraïne bijna onvermijdelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob de Wijk: verdere escalatie Rusland in Oekraïne bijna onvermijdelijk

Russische escalatie in Oekraïne is volgens hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk "bijna onvermijdelijk". Dat zei hij donderdagochtend in Sven op 1. Een totale Russische invasie ziet De Wijk niet gebeuren. "Waarom zouden de Russen richting Kiev marcheren?", vraagt hij zich af. "Het is een miljoenenstad waar nauwelijks Russen wonen. Zoiets past niet bij het Russische denken." Bovendien is het aantal Russische troepen dat aan de grens staat bij lange na niet voldoende om heel Oekraïne onder controle te krijgen, aldus de hoogleraar.

Het meest waarschijnlijk scenario is volgens de hoogleraar aan de Universiteit Leiden dat Rusland voor beperkte ingrepen in de Donbass-regio zal kiezen. "Hij zal ervoor willen zorgen dat Luhansk en Donetsk worden uitgeroepen tot soevereine staten", vertelt De Wijk. "Die kunnen dan een referendum organiseren om zich bij Rusland aan te sluiten."

Poetin

De Wijk vindt dat de Russische president zich heeft verkeken op de reactie van het Westen op zijn provocaties. "Biden is bezig om gas uit andere delen van de wereld te halen, mocht hij de kraan dichtdraaien."

Een groot strateeg zou De Wijk Poetin niet noemen. "Hij wil een veilige bufferzone rondom Rusland, maar nu zijn er juist meer westerse troepen naar de NAVO-grenzen gestuurd. Poetin is een tacticus, maar geen groot strateeg. Anders had je dit niet gedaan."

Sancties en Russisch gas

Volgens De Wijk is nu de grote vraag welke sancties tegenover beperkte ingrepen zouden staan. "Biden moet laten zien dat hij de sterkste in dit conflict is. Anders loopt China ook over hem heen." Ook beperkte agressie zou dus flinke sancties kunnen opleveren, aldus De Wijk. "Wij zullen dan met Amerika mee moeten doen."

Vervolgens is het de vraag wat Poetin doet met het Russische gas, waar Europa voor een groot deel van afhankelijk is. "Als hij de gaskraan al een week of twee dichtdraait, laat Poetin al zien hoe economisch afhankelijk wij van hem zijn."

Sven op 1 - 17 Feb 2022, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie