Buitenland
NOSNTR

Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne

Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne. Dat heeft het kabinet besloten in de ministerraad. Het gaat om scherpschuttersgeweren met munitie, gevechtshelmen, scherfvesten, radars en detectoren voor het opsporen van grondmijnen en zeemijnen.

Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne

"Er wordt gezegd dat Nederland nog steeds probeert te voorkomen dat er een oorlog komt", vertelt Ewoud Kieviet in Nieuws & Co. Daarom duurde het volgens hem ook zo lang voordat Nederland dit besluit nam. "Minister Hoekstra benadrukte dat er heel zorgvuldig gewogen is, maar uiteindelijk wil Nederland Oekraïne wel helpen."

Defensieve wapens

In de eerste instantie wilde de Nederlandse overheid geen offensieve militaire goederen leveren. Dat verandert nu. "Hoekstra gaf ook wel toe dat je deze wapens offensief kan gebruiken."

Vooralsnog is de minister niet bezorgd dat Oekraïne deze goederen ook zo gaat gebruiken. "De verwachting is dat de oorlog niet door Oekraïne wordt gestart. Dus op die manier is het volgens hem wel uit te leggen."

Helpen

"Het lijkt een hele lijst, maar als het komt tot een invasie dan is de bijdrage maar beperkt", vertelt Kieviet. Andere landen als het Verenigd Koninkrijk leveren meer. "Volgens minister Ollengeren van Defensie moet het vooral gezien worden als een signaal en gebaar om Oekraïne te steunen."

Het is niet de bedoeling dat Nederland ook krijgsmachten gaat leveren. Wel doen we mee aan een zogenoemde 'snelle reactiemacht'. "Dat zijn militairen die actie ondernemen in andere landen, buiten de grenzen van Oekraïne, waar wel NAVO-landen liggen."

NC militaire goederen

Ster advertentie
Ster advertentie