Buitenland
VPRO

'In de Donbas kan het heel snel escaleren'

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In de Donbas kan het heel snel escaleren'

De spanningen in de Donbas regio in Oekraïne blijven maar oplopen. Bijna iedere dag melden Amerikaanse regeringsfunctionarissen dat Rusland nu toch écht binnen gaat vallen, waarna de Russen dat weer ontkennen. De afgelopen dagen komen er steeds meer berichten over schermutselingen tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in het oosten van Oekraïne. "Dat kan best wel snel escaleren," vertelt Bob Deen van het Clingendael instituut in de nieuwe aflevering van de VPRO Podcast Europa Draait Door van Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit.

#7 - Krijgt Biden gelijk en komt er écht een Russische invasie? Of is het allemaal propaganda? (S04) - Europa draait door

Hoewel er officieel een staakt-het-vuren is tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten, vinden er sinds donderdag toch weer schermutselingen plaats in de Donbas regio in het oosten van Oekraïne, onder andere bij een kinderdagverblijf. Volgens de OSCE, dat toeziet op de naleving van het staakt-het-vuren, vonden er meerdere beschietingen plaats. Volgens Bob Deen is het belangrijk dat we ons niet blindstaren op de vraag of Kiev wordt aangevallen. "Er wordt al heel lang gevochten in de Donbas. Waar ik altijd bang voor ben geweest, is dat het dáár uit de hand loopt, want daar vinden al die tijd al beschietingen plaats," vertelt Deen. "Dat kan best wel snel escaleren."

Tegelijkertijd heeft een échte invasie van de Russen nog niet plaatsgevonden, terwijl Amerikaanse inlichtingendiensten daar wel iedere dag voor waarschuwen. Volgens Deen kunnen de Amerikanen goed bijhouden wat de Russen precies doen langs de grens met Oekraïne, maar hebben ze weinig info over de werkelijke intentie van Poetin. "Die laatste component van inlichtingen: de intentie, dat is puur giswerk, want ook daar hebben de Amerikanen geen goede inlichten, zo ver ik weet hebben ze geen goede ingangen meer in het Kremlin." Om die reden moeten de Amerikanen ons constant overtuigen van het meest zwarte scenario, maar daar zit wel een houdbaarheidsdatum aan, stelt Deen. "Het probleem is dat ze het op zo’n luide manier doen en elke dag weer met nieuwe berichten komen dat het nu op handen is, dat wij op een gegeven moment beginnen af te stompen."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie