Podcast
EO

Derde wereldoorlog? 'Nederland is enorm naïef over de gevaren die ons bedreigen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Derde wereldoorlog? 'Nederland is enorm naïef over de gevaren die ons bedreigen'

Nederland heeft een enorme inhaalslag te maken in het voorbereiden op een oorlog. Dat vindt geopolitiek expert Han ten Broeke van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. "We hebben een enorme naïviteit over de gevaren die ons bedreigen", vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#178 - Een wake-up call voor Nederland, Europa en het Westen (met Han ten Broeke en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

NAVO-topman Rob Bauer waarschuwde onlangs voor een eventuele Derde Wereldoorlog. Han ten Broeke, die van 2006 tot 2018 Kamerlid was voor de VVD, sluit zich daarbij aan. Hij denkt dat we vooral op Oekraïne en Rusland moeten letten: "Als de Oekraïners verliezen, dan verliezen we allemaal. Dat klinkt overdreven, maar dat is het echt niet. Als zij verliezen, is het idee weg dat soevereiniteit van een natie op dit continent nog wat waard is. Dan hebben autocraten vrij spel", vindt hij.

Ook de binnenlandse veiligheid is in gevaar. "Vorige week ging het in de Duitsland bondsdag nog over een rapport over Russische inmenging en desinformatie dat enorm toeneemt. De Russen zien ook hun kans schoon als miljoenen Europeanen komend jaar naar de stembus gaan."


Op internationaal vlak is Nederland naïef geweest, zegt Ten Broeke. "Laten we eens teruggaan naar 2014. Bij de MH17-ramp zijn 200 Nederlanders het leven verloren bij een oorlog die al drie jaar gaande was, die nog niet één keer op het NOS Journaal was gekomen. En om het nog erger te maken: sindsdien hebben we onze gasafhankelijkheid van Rusland niet verkleind, maar vergroot!" stelt hij.

Ten Broeke snapt wel dat dit laatste een onzalig dilemma oplevert. Als wij minder gas willen gebruiken, moeten we bijvoorbeeld zonnepanelen gebruiken. Die komen uit China, waar ze deels worden geproduceerd door Oeigoeren. "Als we van Russisch gas afwillen, dan moeten we de Oeigoerse fabrieken sneller laten draaien", zegt hij. Dat is cynisch, maar volgens Ten Broeke werkt de wereld nu eenmaal zo: "Welcome to international politics…"

Ster advertentie
Ster advertentie