Politiek
NOSNTR

Alle EU-landen, óók Hongarije, achter miljardensteun voor Oekraïne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alle EU-landen, óók Hongarije, achter miljardensteun voor Oekraïne

De leiders van de 27 EU-landen hebben in Brussel een akkoord bereikt over een steunpakket van tientallen miljarden voor Oekraïne voor de komende jaren.

Nieuws en Co 1 februari 2024

"En dat terwijl er al weken gewaarschuwd werd dat [de Hongaarse premier] Orbán niet te vermurwen zou zijn om in te stemmen met die miljarden. Dat bleef dus tot het laatste moment heel erg spannend", vertelt correspondent Kysia Hekster vanuit Brussel.

"Gisteravond zijn er een aantal EU-leiders geweest, onder wie onze demissionair premier Rutte, die Orbán even apart hebben genomen", weet Hekster.

Kleine toezeggingen

"Ze hebben gezegd dat er nog maar heel weinig onderhandelingsruimte is en dat Orbán eigenlijk gewoon moet instemmen. Ze hebben hem een paar kleine toezeggingen gedaan en toen ging hij overstag."

Het gaat om 50 miljard euro aan giften en goedkope leningen verdeeld over vier jaar, vooral bedoeld om de Oekraïense economie overeind te houden.

Nauwe banden met Poetin

De Hongaarse premier verzette zich daar lange tijd tegen omdat die steun niet in het belang van de EU zou zijn. Orbán onderhoudt nog steeds nauwe banden met de Russische president Poetin.

In december bespraken de EU-leiders het steunpakket ook al, maar toen sprak Orbán zijn veto uit. Sindsdien is er achter de schermen druk onderhandeld om het geld alsnog veilig te stellen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie