Buitenland

'Laat Afghanistan zelf de vrede bereiken'

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat Afghanistan zelf de vrede bereiken'

Talibanstrijders veroveren in hoog tempo terrein op het Afghaanse regeringsleger. Zondag kwam naar buiten dat de stad Kunduz is ingenomen door de Taliban. Journalist Sahar Jahish heeft Afghaanse wortels, ze woonde van 2014 tot eind 2015 in Afghanistan en werkte er voor de VN. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt Jahish over de situatie in Afghanistan.

Altijd aanwezig

Het verbaast Jahish niet dat de Taliban terug is. "Wij dachten in Nederland dat de Taliban weg waren, maar ze zijn eigenlijk nooit weggeweest. Ze zijn altijd op de achtergrond plekken aan het veroveren geweest. Alleen nu ineens krijgen ze nu heel veel media-aandacht. Er is nu echt wel iets gaande, maar het was eigenlijk altijd al aan de gang."

De Taliban wilde in eerste instantie pas deelnemen aan de vredesonderhandelingen als de internationale troepen weg waren. "Die zijn nu weg, maar ze zijn nu hun offensief begonnen. Dan is de vraag: wat willen ze eigenlijk? Dat is tot nu toe niet heel erg duidelijk gecommuniceerd."

Zelf vrede bereiken

De Taliban heeft volgens haar niet genoeg mankracht en geen luchtmacht, waardoor de kans klein is dat ze echt aan de macht komen. Echter, de veroveringen van de afgelopen dagen geven een ander beeld. "Jarenlang strijden we al tegen de Taliban, ze zijn er altijd al geweest."

Hoe kan Afghanistan hier ooit nog uitkomen, nu de westerse troepen vertrokken zijn? "De oplossing voor Afghanistan zou kunnen zijn om eerst alle criminelen te berechten, en vervolgens de Afghanen zelf hun vrede te laten bereiken. We hebben de afgelopen jaren gezien dat dat niet lukt met buitenlandse inmenging. Er is in al die tijd geen vrede bereikt, dus laat het aan Afghanistan zelf."

Ster advertentie
Ster advertentie