Politiek
NOSNTR

'Tientallen tolken voor Nederland nog steeds vast in Afghanistan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tientallen tolken voor Nederland nog steeds vast in Afghanistan'

Tientallen tolken van Nederlandse militairen die uit Afghanistan zijn teruggekeerd zitten nog steeds vast in het land en lopen gevaar, ondanks de belofte van het demissionaire kabinet om ze zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Dat schrijft Trouw op basis van gesprekken met betrokkenen. Ook zijn er zorgen over het lot van beveiligers, omdat zij niet onder de tolkenregeling vallen.

De tolken die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt lopen gevaar omdat ze door de Taliban worden gezien als landverraders. Na het vertrek van de Nederlandse militairen vorige maand, zei demissionair minister van Defensie Bijleveld dat ze haar stinkende best zou doen om de tolken en hun families naar Nederland te halen.

Roy Grinwis werkt bij Defensie en helpt de tolken. "Onze enige prioriteit is deze mensen op te sporen en te identificeren", vertelt hij bij Nieuws en Co. Maar dat is niet altijd makkelijk. "Niet iedere tolk staat bij ons in de database."

Video niet beschikbaar

Bewijs

Sommige tolken hebben bovendien weinig over om te bewijzen dat ze voor Nederland hebben gewerkt. Ze zijn bang voor de Taliban. "Afgelopen week sprak ik iemand die heeft al zijn spullen verbrand. Certificaten, foto's."

Op dit moment zijn er van de 273 tolken volgens het ministerie van Defensie nog zeker zeventig met hun gezinnen in Afghanistan, terwijl het land steeds onveiliger wordt. In navolging van de Amerikanen besloten ook andere NAVO-troepen zich gefaseerd terug te trekken uit Afghanistan. Als gevolg daarvan wint de Taliban meer terrein in het land. Het aantal burgerdoden in het land is volgens de VN de afgelopen maanden fors opgelopen.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie