Buitenland
EO

Nederlandse ondernemer traint MKB’ers in Oekraïne: 'Ze zijn heel veerkrachtig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse ondernemer traint MKB’ers in Oekraïne: 'Ze zijn heel veerkrachtig'

Ondanks de oorlog, gaat het ondernemen in Oekraïne gewoon door. "Ik zat vandaag met onze man in Kiev aan de telefoon en letterlijk hoorde ik de explosies op de achtergrond", vertelt ondernemer Jeroen Ketting, die speciale kerstpakketten met Oekraïense producten aanbiedt. "Het wordt steeds moeilijker."

Jeroen Ketting in Geld of je Leven, samen met zakenpartner Sylvia van den Brink.

In het kerstpakket zitten verschillende handgemaakte producten, van met name vrouwelijke ondernemers. Het produceren daarvan is erg ingewikkeld op dit moment. "Sommige bedrijven krijgen maar twee uur stroom per dag", vertelt Ketting.

foto: Lifeline Ukraine

Kerstpakket van Lifeline Ukraine

Duurzame hulp

Ketting probeert met zijn bedrijf in te zetten op duurzame hulp in Oekraïne. De organisatie stuurt humanitaire hulp, bijvoorbeeld medicijnen en drinkwater. Dit is nodig, maar dit heeft maar tijdelijk impact. "Als je ondernemers helpt, zeker vrouwelijke ondernemers, met bijvoorbeeld microleningen, apparatuur en business mentorships, dan zorg je voor banen en dat er belasting wordt betaald. Je helpt mensen op een waardige manier op hun eigen benen te staan."

Het Oekraïense MKB steunen helpt ook om Oekraïne meer richting het Westen te krijgen, denkt Ketting. "We proberen de Nederlandse overheid er ook van bewust te maken."

Ketting is erg onder de indruk van de Oekraïense ondernemers. "Ik ben er soms emotioneel van hoe veerkrachtig te zijn, hoe positief ze blijven. Ze hebben moed, kracht en energie. Hun veerkracht is veel sterker dan welke bommen en granaten de Russen ook op dat land kunnen gooien."

Muilkorven

Ketting woont minder dan 5 kilometer van het Kremlin, maar is wel van plan binnenkort naar Nederland terug te verhuizen. "Aan het begin van de oorlog hebben mijn vrouw en ik gezegd dat we klaar zijn met Rusland", vertelt hij. Bang is hij niet: "Ik laat me niet muilkorven."

Ster advertentie
Ster advertentie