Buitenland
VPRO

Jaap Scholten: 'Oekraïne moet winnen, anders gaat Poetin door'

foto: Carlo ter Ellen
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap Scholten: 'Oekraïne moet winnen, anders gaat Poetin door'

Als Oekraïne de oorlog niet wint, zal Poetin doorgaan en ligt een directe oorlog tussen Rusland en de NAVO in het verschiet. Jaap Scholten schoof aan bij Nooit Meer Slapen om te praten over zijn nieuwe boek Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper. Daarin beschrijft hij zijn ervaringen met de oorlog in Oekraïne die hij van dichtbij meemaakte.

Jaap Scholten (schrijver) - Nooit meer slapen

Wij hebben geluk dat Oekraïners opstaan

Scholten is vrij stellig. Volgens hem moet Oekraïne de oorlog tegen Rusland wel winnen. "Ik ben er namelijk van overtuigd", legt Scholten uit, "dat Poetin, en de mensen om hem heen anders doorgaan. Naar Moldavië en de Baltische staten en dat we dan echt een oorlog tussen Rusland en de NAVO krijgen. Je moet dit stoppen."

Ondanks zijn journalistieke rol in deze oorlog, schrikt Scholten er niet van terug om een positie in te nemen in dit conflict. "Het is de totale terreur en ik wil daar niet inleven", stelt hij. "Ik denk dat wij het geluk hebben dat wij die krankzinnig dappere Oekraïners hebben die gewoon zijn opgestaan en willen vechten. En daarom denk ik dat je die mensen, op iedere mogelijke manier die je kunt, moet helpen. Daar ben ik van overtuigd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Russische terreur

Volgens Scholten heerst overal waar de Russen de terreur: "Dat is hoe dit hele land werkt." Poetin speelt een sleutelrol in die terreur, en het is daarom ook geen toeval dat hij een achtergrond heeft als voormalig KGB’er en FSB’er. "Een willekeurige Maffia steekt rooskleurig af bij de FSB", illustreert Scholten. "Bijna iedere criminele organisatie heeft nog iets van ethiek en regels – dat je geen kinderen vermoordt bijvoorbeeld. Maar bij de FSB zijn er geen regels. Het doel heiligt alle middelen, en daarom is het eng. Het is een enge tegenstander."

Die Russische meedogenloosheid is volgens Scholten niet alleen naar buiten toe gericht, maar ook naar binnen. "Je ziet nu op telegram filmpjes van soldaten die niet geluisterd hebben met veel geweld in auto’s worden gegooid. Het wordt nu al zo opgezet, dat je ziet dat je streng gestraft wordt als je niet in het leger gaat." Dat is volgens Scholten een macabere voorbode voor een, mogelijke, nieuwe mobilisatiegolf in januari.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie