Buitenland
NOS

Verkiezingen in Indonesië zijn een hele klus: 'Grootste eendaagse verkiezing op aarde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingen in Indonesië zijn een hele klus: 'Grootste eendaagse verkiezing op aarde'

Ruim tweehonderd miljoen inwoners van Indonesië gaan naar de stembus voor een nieuwe president. Daarmee zijn deze verkiezingen een hele klus. Er zijn ruim 820.000 stembureaus. Na tien jaar komt er een opvolger van president Joko Widodo. De huidige minister van Defensie, Prabowo Subianto, is favoriet onder de Indonesiërs. Hij is omstreden, vanwege zijn verleden als legerleider.

"Voor mijn neus in het hartje van Jakarta staat niet echt een stembureau, maar meer een stemtent", zegt Zuidoost-Azië correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is min of meer openluchtstemmen. Ook is het niet zo druk als ik had verwacht. Normaal gesproken is de opkomst in Indonesië ongeveer 83 procent. Dat is echt heel erg veel. Maar op deze locatie zijn er niet bijster veel mensen komen opdagen."

Kuddes paarden

Zo'n 6.000 eilanden zijn bewoond in Indonesië, vertelt Marghadi. "Op veel van die eilanden zijn vulkanen of jungle te vinden. Alle mensen die daar wonen, verdienen het ook om te kunnen stemmen. Met vliegtuigjes, kuddes paarden of allerlei bootjes worden stembussen daarheen gebracht. Op veel van die plekken kan het ook ontzettend heet zijn. Dus er moeten veiligheidsmaatregelen genomen worden."

Momenteel zit Indonesië in het regenseizoen, weet Marghadi. "Het heeft heel erg geregend. Er zijn provincies waar overstromingen hebben plaatsgevonden. Daar wordt het stemmen eventjes uitgesteld tot later op de dag. Zo krijgt iedereen veilig de kans om te stemmen. Het is dus een enorm logistieke organisatie deze verkiezing. Het is daarom ook de grootste eendaagse verkiezing op aarde."

Invloed

De huidige president Widodo had enigszins invloed op deze verkiezingen, zegt Marghadi. "Zijn invloed was vooral heel erg groot voor de verkiezingen en dat is heel erg bekritiseerd. Hij koos ervoor om Subianto, zijn minister van Defensie, te steunen. Dat deed hij onder meer door zijn eigen zoon als vice-presidentskandidaat te leveren voor Subianto. Alleen is hij 36 en dat mocht helemaal niet. Je moet 40 zijn om mee te doen met de presidentsverkiezingen."

Er kan nog heel even worden gestemd in Indonesië. "We hebben hier drie tijdzones, maar om 13.00 uur in de laatste tijdzone sluiten de stembussen', weet Marghadi. 'Dan begint het tellen in het openbaar. Ook bij deze stemtent gaan ze letterlijk voor iedereens neus de stemmen tellen. Dat duurt een paar uur. We krijgen dan op deze dag al een indicatie van wie er gewonnen heeft."

Hoe verlopen tot nu toe de verkiezingen in Indonesië?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie