Buitenland
NOS

Onrust in Minneapolis, demonstranten bestormen politiegebouw

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onrust in Minneapolis, demonstranten bestormen politiegebouw

In de Amerikaanse stad Minneapolis hebben demonstranten een politiebureau bestormd en het in brand gestoken. Aanleiding is de dood van George Floyd, een zwarte man die om het leven kwam nadat een witte agent hem minutenlang op de grond had gehouden door een knie in zijn nek te duwen.

Ook in andere Amerikaanse steden is geprotesteerd tegen de dood van Floyd. In New York raakte de politie slaags met betogers, openbare samenkomsten zijn daar verboden vanwege de corona-uitbraak. In het centrum van de stad Denver blokkeerden demonstranten het verkeer. Ook in Louisville zijn er demonstraties, net als gisteren in Los Angeles en Memphis.

Gouverneur Tim Walz van Minnesota, de staat waarin Minneapolis ligt, besloot eerder op de dag om de Nationale Garde in te zetten. Maar dat weerhield de betogers er niet van om voor de derde avond op rij massaal de straat op te gaan. Enkelen van hen gooiden met vuurwerk en stenen naar agenten, die daarop reageerden met traangas.

Tientallen brandstichtingen

Diverse winkels zijn vernield en meerdere gebouwen en auto's zijn in brand gestoken. De brandweer is uitgerukt voor zo'n dertig branden die waren aangestoken. Onder meer een pand in aanbouw van zes verdiepingen is uitgebrand. Een deel van het openbaar vervoer in de stad is uit voorzorg stilgelegd.

Op andere plekken in Minneapolis is wel vreedzaam geprotesteerd door duizenden betogers. Ze verzamelden zich voor overheidsgebouwen om samen op te roepen tot een einde aan politiegeweld. Ze scandeerden: 'I can't breathe'. De laatste woorden van Floyd voor hij om het leven kwam.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie