Buitenland
WNL

Als Oekraïne kandidaat-lid wordt van EU worden Balkanlanden gepasseerd: ‘Zij kijken met argusogen naar situatie’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als Oekraïne kandidaat-lid wordt van EU worden Balkanlanden gepasseerd: ‘Zij kijken met argusogen naar situatie’

Steun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week. Maar er zijn heel veel redenen om dat niet te doen, legt politiek verslaggever Laurens Boven uit In de Kantine. Zo zullen landen op de Balkan, waar de situatie al instabiel is, zich gepasseerd voelen.

Er is veel emotie rond het idee dat Oekraïne zo snel mogelijk kandidaat-lidmaatschap moet krijgen, maar het “betekent heel veel in de samenwerking tussen de EU en Oekraïne”, legt Boven uit. “En heel veel van die dingen kunnen gewoon niet”, benadrukt hij. “Je haalt je veel problemen op de hals. Oekraïne is ook een heel corrupt land. Het is een groot land, en een arm land, waar je dan vervolgens wel aan vast zit.”

Oekraïne wil niet per se direct lid worden van de EU, ze willen alleen een status krijgen dat ze dit wellicht ooit kunnen worden. Maar Boven legt uit dat er “twee deurtjes” zijn. “Het kandidaatstdeurtje is de eerste deur die je moet nemen, en iedereen die kandidaat is zal ooit een keer lid worden, juridisch gezien. Als je de kandidaat-status krijgt heb je het recht om ooit een keer lid te worden.”

‘Er dreigt opnieuw oorlog op de Balkan’

En dat ligt gevoelig, want ook op de Balkan zitten een aantal landen op kandidaat-lidmaatschap te wachten. “Er dreigt opnieuw oorlog op de Balkan”, zegt Boven. “Er gebeurt van alles tussen die drie bevolkingsgroepen uit Bosnië, wat we allemaal kennen uit de jaren 90. Dat kan opnieuw ontploffen.”

Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro en Servië zijn al kandidaat-lid van de EU, Bosnië en Herzegovina en Kosovo zijn mogelijke kandidaten. “Zij kijken daar een beetje met argusogen wat hier gebeurt: als we Oekraïne nu op stel en sprong die status geven, voelen die andere landen zich gepasseerd”, zegt Boven. “Die denken: wat krijgen we nu, wij zijn hier al decennia mee bezig, wij worden buiten de deur gehouden en Oekraïne mag nu ineens wel komen.”

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie