Buitenland
VPRO

Vroeger haalden we slaven, nu olie en gas

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vroeger haalden we slaven, nu olie en gas

In zijn nieuwe serie Frontlinie reist journalist Bram Vermeulen als eerste naar het noorden van Mozambique. Daar, in een paradijselijke omgeving, woedt al jaren een gruwelijke maar nagenoeg vergeten oorlog. Het Mozambikaanse regeringsleger vecht er met de hulp van huurlingen uit Zuid-Afrika tegen jihadisten. Naar schatting een half miljoen mensen is op de vlucht voor het geweld.

VPRO BB 3103 Frontlinie

Het kostte Vermeulen vijf maanden om toegang te krijgen tot het gebied, want de regering duldt geen pottenkijkers. Niet alleen de jihadisten maken zich schuldig aan grove mensenrechtenschendingen zoals onthoofdingen, maar ook soldaten van het regeringsleger. En huurlingen schieten vanuit hun helikopters op burgers.

Rol van Nederland

Volgens Vermeulen lijkt het bloedige conflict, waarbij inmiddels 2500 burgers zijn omgekomen, een plaatselijk verhaal maar is het in feite internationaal: ''We hebben er zelf direct mee te maken. Wist je dat de Nederlandse staat betrokken is bij de financiering van een gasproject in het noorden van Mozambique, in dezelfde provincie waar de jihadisten oprukken? En dat een Nederlands baggerbedrijf als Van Oord daar voor de kust actief is? Ik loop al lang rond in Afrika en zie dit soort verhalen voortdurend. Ze krijgen geen aandacht in Nederlandse talkshows of in de Tweede Kamer, maar dat zou wel moeten. Er ligt een belangrijk verband met ons.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De situatie is vergelijkbaar met Nigeria, vervolgt Vermeulen. Daar werd alleen olie gevonden en in Mozambique is het gas. Maar het principe is volgens hem hetzelfde: ''Het westen handelt met een dictator of een corrupte elite en de bevolking wordt uitgebuit. Die profiteert niet van de rijkdom die de bodemschatten opleveren. De beroemde Nigeriaanse activist Ken Saro-Wiwa werd vermoord toen hij op dit onrecht wees. En dertig jaar later oordeelt een rechter in Nederland dat wij schuldig zijn aan de vervuiling in Nigeria. Vroeger handelden koloniale machten ook met lokale leiders. Die verkochten ons toen slaven, nu olie en gas. Aan dit soort structuren is in vierhonderd jaar niet veel veranderd. In Mozambique werkt het nog steeds zo.''

In de nieuwe VPRO-serie Frontlinie toont Bram Vermeulen op indringende wijze vergeten verhalen over ontwikkelingen die in ons dagelijkse nieuws vaak niet meer dan een voetnoot zijn. Wil je meer weten? Abonneer je op de nieuwsbrief.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie