Buitenland
KRO-NCRV

Internationale politiek op scherp: 'Duitsland voelt speciale verplichting tegenover Israël'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale politiek op scherp: 'Duitsland voelt speciale verplichting tegenover Israël'

Israël en de rest van de wereld werd dit weekend compleet overdonderd door de massale aanval van Hamas en de daaropvolgende ontwikkelingen. De shock is nog steeds groot, maar er wordt ook gekeken naar wat dit voor de internationale betrekkingen betekent. Zo voelt Duitsland, door hun Nazi-verleden, een speciale verplichting tegenover Israël, vertelt Marja Verburg van het Duitsland Instituut bij Spraakmakers.

Stand.nl: De wereld is in shock, u ook?

Video niet beschikbaar

'Goede PR'

Veel landen verdenken Iran ervan een aandeel in de aanval van Hamas te hebben. Volgens de Iraans-Nederlandse filmmaker Beri Shalmasi klinken die geluiden ook in eigen land. "Er is dubbel gereageerd in Iran", vertelt ze. "Aanhangers van het regime in Iran juichen om het geweld. Aan de andere zijde is er het volk dat een direct verband ziet tussen Israël en de hand van Iran daarin."

Volgens Shalmasi is het Iraanse regime hier alleen maar blij mee en wordt het geweld zelfs toegeëigend door de Iraanse leiding. "Het land ziet dit als goede PR voor het regime zelf."

Pijnlijke geschiedenis

Ook in Frankrijk lopen de spanningen op. Bij het zien van de gruwelen op het festivalterrein in Israël, werd in Frankrijk snel gedacht aan de terroristisch aanslag op theater Bataclan in 2015. "Frankrijk heeft een lange en pijnlijke geschiedenis met terrorisme, dus die vergelijking wordt snel getrokken", aldus NRC-correspondent Floor Bouma. "Macron heeft gelijk het geweld van Palestijnse zijde veroordeeld en gezegd dat hij achter Israël staat."

Speciale verplichting in Duitsland

Ook de Duitse bondskanselier Scholz schaarde zich snel achter Israël, en dat heeft in Duitsland een extra betekenis. "Duitsland voelt een speciale verplichting aan Israël door het nazi-verleden en de Holocaust", legt Marja Verburg van het Duitsland Instituut uit. "De Duitsers veroordelen de aanval op Israël dan ook als barbaars."

Daarnaast zijn er in het land ook zorgen voor binnenlandse veiligheid: "De minister van Binnenlandse Zaken wil dat Joodse Instellingen beter beveiligd worden. Er zijn de afgelopen jaren meerdere aanslagen van rechtsextremisten geweest."

Duitsland speelt in dit soort conflicten vaak een bemiddelende rol, iets waar voormalig bondskanselier Merkel om bekend stond. Of Scholz dit nu ook zal doen is nog onzeker, maar volgens Verburg is het niet uit te sluiten. "In principe kunnen ze dit als grootste land van de EU doen."

Ster advertentie
Ster advertentie