Buitenland
NOS

Israël bereidt zich voor op tegenaanval: 'De bevolking roept om wraak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël bereidt zich voor op tegenaanval: 'De bevolking roept om wraak'

De aanvallen tussen Israël en de Gazastrook gaan nog steeds door. Aan beide kanten zijn honderden doden gevallen. Hoe verliep de nacht? Dat vroeg het NOS Radio 1 Journaal aan correspondent Ankie Rechess.

"De nacht is redelijk rustig verlopen", vertelt Rechess. "Gisteravond kwamen er nog een aantal raketten neer op Tel Aviv, waardoor mensen naar de schuilkelders moesten rennen. Maar de rest van de nacht zijn er geen beschietingen geweest."

"Ik woon 80 kilometer van de Gazastrook af. Er vliegen hier onophoudelijk helikopters en gevechtsvliegtuigen over me heen. Ik neem aan dat Israël zich aan het voorbereiden is op de grote aanval op Gaza, als reactie op alles wat de afgelopen dagen hier is gebeurd."

Israël roept 100.000 reservisten op

"Het Israëlische leger heeft honderdduizenden reservisten opgeroepen. Een deel is naar de Gazastrook en een deel is naar het noorden van het land gestuurd. Er is wel een dilemma om aan een grondoffensief te beginnen."

"Ten eerste kunnen er ontzettend veel Israëlische militairen bij omkomen, omdat het heel moeilijk is om te vechten in zo'n dichtbevolkt gebied als Gaza", weet Rechess.

'Bang om tweede front te openen'

"Ten tweede brengen ze met een grondoffensief mogelijk ook de gijzelaars in gevaar. En ten derde heeft Egypte al gewaarschuwd dat Hezbollah (een politieke en militante beweging in Zuid-Libanon, red.) zich dan gaat mengen in de gevechten."

"Die heeft zoals altijd meer dan 40.000 raketten schietklaar staan op Israël. Ze hoeven alleen maar op de knop te drukken en daar zit Israël niet op te wachten. Maar iedereen is ervan overtuigd dat er hard toegeslagen moet worden."

"Wat we hier de afgelopen dagen in Israël gezien hebben, de gruwelijkheden, het bloedbad, dat is nog nooit vertoond. En de bevolking roept om wraak."

"Voor Israël is het helemaal duidelijk dat Iran erachter zit. Iran bewapent en financiert Gaza. Er was ook een bezoek van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken aan Libanon. Er is toen overleg gepleegd met Hezbollah, die ook afhankelijk zijn van Iran. Er wordt hier gezegd dat Iran het sein heeft gegeven om afgelopen zaterdag deze aanval te beginnen."

130 mensen gegijzeld

"Hamas heeft toegegeven hoeveel mensen gegijzeld zijn. Het gaat om 130 mensen. Onder wie enkele soldaten, maar ook heel veel burgers. Ouderen, vrouwen, kinderen, babies. Ze hebben alles meegenomen."

"Een deel is ook de jongeren die op dat muziekfestival waren. 260 lichamen zijn er geborgen, maar een deel is ook meegenomen naar Gaza. Dan gaat het ook over Amerikanen, Duitsers, Engelsen. Waar ze zijn en of ze nog leven, dat is niet duidelijk."

r1jn israel

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie