Politiek
WNL

ChristenUnie: 'Nederland moet bereid zijn Israël materieel te steunen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie: 'Nederland moet bereid zijn Israël materieel te steunen'

Nederland moet bereid zijn Israël materieel te steunen. Dat zegt ChristenUnie-Tweede Kamerlid Don Ceder in reactie op de aanval van Hamas vandaag op Israël. "We moeten duidelijk maken dat we pal staan voor het bestaansrecht van Israël. Dat moet niet alleen in woord uitgedrukt worden, we moeten klaarstaan als het bestaansrecht in het geding dreigt te komen", zegt Ceder in WNL In de Kantine.

Video niet beschikbaar

De grootschalige aanval van Hamas op Israël heeft inmiddels zeker 150 Israëliërs het leven gekost, berichten Israëlische media, waaronder nieuwssite N12. Zij maken ook melding van meer dan 1100 gewonde Israëliërs. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging "volledig", zei demissionair premier Mark Rutte eerder vandaag.

Ceder is blij met de uitgesproken steun voor Israël door het kabinet. "Het begint met een veroordeling. Ik merk dat politieke partijen het soms lastig vinden om terreuraanvallen onmiddellijk te veroordelen", zegt Ceder. Nu het kabinet steun heeft uitgesproken, "is het zaak om te kijken hoe je Israël kan ondersteunen".

Een verzoek om steun uit Israël is er nog niet. Maar Den Haag moet voorbereid zijn, vindt Ceder. Hij heeft vragen ingediend voor het vragenuur met het kabinet dinsdag. "Ik wil weten welke scenario’s er liggen. Als er een verzoek komt uit Israël om steun, humanitair of materieel, moeten we weten hoe we daar als Nederland en EU op reageren."

Of er zo’n verzoek uit Israël komt, hangt volgens Ceder af van de ontwikkelingen in het land. 'Mogelijk is Israël in staat om de dreiging zelf van zich af te slaan. Dat kan bijvoorbeeld als het enkel gaat om Hamasstrijders in Gaza.” Maar het Kamerlid houdt sterk rekening met verdere escalatie. “Het is ook onrustig aan de noordgrens met Libanon, vanwege Hezbollahstrijders."

'Hamas en Iran willen Israël vernietigen'

Defensieminister Lloyd Austin zei vandaag dat Amerika "de komende dagen ervoor zal zorgen dat Israël alles heeft wat het nodig heeft om zich te verdedigen en om burgers te verdedigen tegen willekeurig geweld en terrorisme". Ceder wil dat de Europese lidstaten een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten. "Veel mensen zijn er naïef in, maar vergis je niet: Hamas en Iran hebben als doel om de Joodse staat te vernietigen. Daar moet je realistisch in zijn."

Daarbij moet ook gekeken worden naar de rol van Iran, een bondgenoot van Hamas, zegt Ceder. Hij wil dat de Iraanse Revolutionaire Garde op de terreurlijst wordt geplaatst, iets waar hij een aantal maanden geleden al een motie voor indiende. "De verschrikkelijke aanvallen vandaag van Hamas kan je niet los zien van de steun die Iran geeft. We weten dat Iran niet alleen in Gaza maar ook als het gaat om Hezbollah in Libanon continu bezig is met bevoorradingen, met het voorzien in wapens en technologie. Als je dit wil aanpakken, moet je ook echt naar Iran kijken."

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal schaart zich achter de woorden van Ceder. "Amerika heeft een hele scherpe waarschuwing gegeven aan Hezbollah en Iran. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zeggen: Israël heeft het volste recht op zelfverdediging. Nu komt het erop aan dat het meer wordt dan alleen woorden. Dit is een existentiële aangelegenheid, daar hoort een duidelijke respons in daden bij."

Ook Rosenthal wil dat in de Europese Unie de Iraanse Revolutionaire Garde op de terreurlijst komt, zoals in de Verenigde Staten al het geval is. Volgens de voormalig bewindsman speelt Iran "een sturende rol" in de acties van Hamas. "Iran is veel meer dan alleen op de hoogte."

'Nederland naïef'

Volgens journalist van het Nieuw Israëlietisch Weekblad Esther Voet zijn Nederlands vaak te naïef over de dreiging voor Israël. "'From the river to the sea, Palestine will be free' wordt op Nederlandse universiteiten geroepen. Dan zeggen mensen: 'ach, daar moet je niet te zwaar aan tillen', maar het is belangrijk om zaken te benoemen zoals ze zijn."

"Terrorisme is terrorisme. Hamas heeft geen strijders, het zijn geen militanten, het zijn terroristen", zegt Voet. "Richting de Palestijnen lijkt Israël misschien wel groot en onoverwinnelijk. Maar dat is niet zo, dat is de fata morgana waar heel het Westen intrapt. Israël is een klein landje, de helft van Nederland. Op het dunste stukje is het twee keer de Laan van Meerdervoort in Den Haag. That’s it."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie