Podcast
EO

'Onthutsend' dat Israël aanval niet aan zag komen, zegt Mart de Kruif

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onthutsend' dat Israël aanval niet aan zag komen, zegt Mart de Kruif

Generaal buiten dienst Mart de Kruif is erg verbaasd dat Israël de aanval van Hamas niet aan zag komen. Hij vreest dat Israël Hamas heeft onderschat. "Onderschatting van je tegenstander is universeel", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

De Kruif zat in de nacht van zaterdag of zondag in De Ongelooflijke Radio, samen met hoogleraar Joodse studies Bart Wallet.

#161 - De aanval op Israël (met Mart de Kruif en Bart Wallet) - De Ongelooflijke Podcast

De Kruif vindt het bijzonder dat de aanval niet is uitgelekt. "Ze zijn wel heel goed geweest in operational security, dus in geheim houden wat ze gingen doen. Dat Israël nergens een moment heeft gehad van: er staat wat aan te komen." Hij denkt dat Hamas de aanval niet op zichzelf heeft gepland, maar hulp heeft gehad. Dit maakt het nog gekker dat niemand op de hoogte was.

Wallet wijst erop dat het Israëlische legerleiding al wel een tijdje waarschuwde voor de grote interne verdeeldheid in het land. "Ze zeiden dat het de samenleving verzwakt. Dat het schadelijk is voor de waakzaamheid van Israël. Dat is herhaaldelijk vanuit het leger richting het Israëlische veiligheidskabinet gezegd", vertelt hij.

Een aantal reservisten wilde niet meer dienen onder de huidige regering. "Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat dit tot verminderde waakzaamheid heeft geleid", aldus Wallet.

Iran

De Kruif vraagt zich af wat het Israëlische leger nu gaat doen. "Je moet niet alleen kijken wat er nu gebeurt in de Gazastrook, maar je moet ook kijken naar de West Bank, je moet naar Hezbollah kijken. En het zou me niet verbazen dat wordt overwogen om het land wat hier waarschijnlijk achter zit, Iran, om daar ook militaire actie tegen te gaan voeren. Het kan heel snel escaleren."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie