China wil bijdragen aan klimaatfonds

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China wil bijdragen aan klimaatfonds

Het is een van de belangrijke thema's op de klimaattop in Egypte: moeten rijke landen arme landen compenseren voor de schade die klimaatverandering in die landen veroorzaakt. Nu blijkt dat ook China wil bijdragen aan een fonds dat arme landen compenseert. Dat zei de Chinese afgevaardigde Xie Zhenhua.

China wil bijdragen aan klimaatfonds

"Hij zegt dat China eigenlijk helemaal niet verplicht is om daar aan mee te doen. Ze zien zichzelf als ontwikkelingsland, maar zo zeggen ze: we voelen ons zo solidair met de arme landen en hun eisen dat we bereid zijn om mee te doen", zegt China-correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal.

Bijdrage

China zelf zal geen monetaire bijdrage doen aan het fonds. "Ze hebben niet uitgelegd hoe ze dan wel gaan bijdragen, maar het doet dan vermoeden dat het dan gaat om technische assistentie of een bijdrage in natura. Maar geld komt er dus niet en dat is ook weer interessant, want China is wel de 2e economie ter wereld. Het is niet zo dat ze zelf echt nog onder arme landen vallen."

Klimaatverandering

China heeft zich in de afgelopen jaren wat meer bezig gehouden met klimaatverandering binnenlands, maar dat ziet er in de praktijk iets anders uit, zegt Van Pinxteren. "Ze zijn echt een hele grote uitstoten, een derde van alle broeikasgassen komt op dit moment uit China. Ze nemen wel maatregelen om meer naar alternatieve bronnen te gaan. Maar het is wel zo dat op het moment dat het moeizaam gaat met de economie, en dat is op dit moment zo, zie je dat het in de praktijk weer naar kolen wordt gegrepen. Er worden veel kolen geïmporteerd en gebruik. Dus in de praktijk komen ze niet per se heel ver met de beperking van de uitstoot."

"Ze hebben ook andere doelen dan de meer ontwikkelde landen. Ze zeggen: in 2030 willen we de top bereiken van onze uitstoot en in 2060 klimaatneutraal zijn. Daarvan zegt de rest van de wereld: dat is wel heel erg laat. Juist omdat jullie zo’n grote bijdrage leveren, zou het wel wat eerder mogen."

Economie

Het gaat niet goed met de Chinese economie, maar ze willen toch bijdragen. Volgens Van Pinxteren komt het deels omdat China toch zijn verantwoordelijkheid ziet in klimaatverandering. "Ze zien dat het een enorm probleem is. Het is ook altijd een manier waarop je de invloed op die landen kan vergroten. We moeten dan ook nog zien welke vormen het specifiek gaat aannemen en hoe duur het gaat worden. Ze gaan er geen contant geld in stoppen, wat dat concreet wordt, moeten we afwachten."

RJN china cop27

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie