Buitenland
BNNVARA

Hongerstaking politiek activist Abd el-Fattah pr-nachtmerrie voor Egypte

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongerstaking politiek activist Abd el-Fattah pr-nachtmerrie voor Egypte

De bekendste gevangene van Egypte, Alaa Abd el-Fattah, is in levensgevaar. Zes maanden geleden ging hij in hongerstaking en sinds zondag drinkt hij ook niet meer. Gisteren op de klimaattop in Egypte, sprak zijn zus haar zorgen uit. Correspondent Emma van der Zalm was daar bij en schetst in De Nieuws BV een portret van de politiek activist.

Abd el-Fattah zit al een aantal jaar in de gevangenis van Egypte. Hij is politiek activist en was een van de leiders van de Egyptische revolutie. Volgens Van der Zalm grijpt hij nu de COP27 aan om zich uit te spreken tegen de onderdrukking en de mensenrechtenschendingen in Egypte. "Met zijn zijn hongerstaking probeert hij druk uit te oefenen op de autoriteiten door wereldleiders te vragen om hun steun uit te spreken en te eisen dat hij wordt vrijgelaten", aldus Van der Zalm.

Teken van leven

Tijdens de toespraak van de zus van Abd el-Fattah hoorde Van der Zalm dat de familie wacht op een teken van leven van de politiek activist. "Op dit moment weten zij niks, zijn moeder brengt haar dagen door voor de gevangenis omdat ze wacht op een brief van hem." Verder hoorde de correspondent dat de familie zich zorgen maakt dat hij dwangvoeding krijgt, waarmee de overheid hem in leven wil houden. "Daar heeft Egypte ook naar gehint", zegt Van der Zalm.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als Abd el-Fattah zou sterven tijdens de COP27, zou dat een pr-nachtmerrie voor het land zijn zegt Van der Zalm. Het land heeft de klimaattop aangegrepen als moment om indruk te maken op de internationale gemeenschap. De badplaats waar de top plaatsvindt is volgens de correspondent opgeknapt voor de COP27. "Egypte wil laten zien dat alles hier goed gaat. Deze situatie gooit dus roet in het eten."

Internationale steun

Internationaal krijgt Abd el-Fattah veel steun. De VN heeft opgeroepen tot zijn vrijlating. De Britse premie, de Franse president en de Duitse bondskanselier hebben gesprekken gevoerd met de Egyptische president over de politieke gevangene. Het is volgens Van der Zalm moeilijk te zeggen of dit wat teweeg gaat brengen. "Nu staat Egypte in de schijnwerpers, maar na de klimaattop gaat iedereen weer weg, en ook de wereldleiders." De correspondent vreest dan ook dat na de COP27 de aandacht voor Egypte weer af zal noemen in minder in het nieuws zal zijn.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie